Rizst főzni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell rizst főzni? == | == Hogyan kell rizst főzni? == | ||
− | [[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]] | + | [[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni. |
− | Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni. | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | + | # '''Milyen rizst vegyünk?''' 40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ. | |
− | 40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ. | + | #* A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B. |
− | # A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B. | + | #* Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst. |
− | # Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst. | ||
− | |||
===A rizs főzése=== | ===A rizs főzése=== | ||
# '''Egyszerű főtt rizs:''' nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja). | # '''Egyszerű főtt rizs:''' nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja). | ||
17. sor: | 14. sor: | ||
#* Az előző recepteket feldobhatjuk azzal is, ha a víz egy része helyett például húsleveslét használunk. | #* Az előző recepteket feldobhatjuk azzal is, ha a víz egy része helyett például húsleveslét használunk. | ||
− | == Tippek == | + | == Tippek ==g |
* Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet. | * Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet. | ||
23. sor: | 20. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | * rizs | ||
+ | * víz | ||
* zsiradék | * zsiradék | ||
* edény (lehetőség szerint teflon) | * edény (lehetőség szerint teflon) | ||
32. sor: | 31. sor: | ||
* A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni. | * A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni. | ||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
39. sor: | 37. sor: | ||
* [http://www.hazipatika.com/articles/A_barna_az_igazi?aid=20020404102043 A barna az igazi] | * [http://www.hazipatika.com/articles/A_barna_az_igazi?aid=20020404102043 A barna az igazi] | ||
* [http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rizs_A_legjobb_fogas?aid=20080111071729&utm_source=20020404102043&utm_medium=scarab_ajanlo&utm_campaign=tartalomajanlo A legjobb fogás] | * [http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rizs_A_legjobb_fogas?aid=20080111071729&utm_source=20020404102043&utm_medium=scarab_ajanlo&utm_campaign=tartalomajanlo A legjobb fogás] | ||
− | |||
− |