Terhességi tesztet csinálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell terhességi tesztet csinálni?

Terhessegi teszt.jpg
Ahogy mondani szokták, egy nő két dologért tenne meg mindent: azért, hogy legyen gyereke, és azért, hogy ne legyen. A terhességi teszthez is kétféle anyajelölt fordulhat: az, aki azért drukkol, hogy pozitív legyen az eredmény, és az, aki a negatív eredményért szorít. Mindkét esetben fontos, hogy helyesen végezzük el a tesztet és jól értelmezzük az eredményt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mikor végezd el a tesztet? Ha felmerül a lehetősége annak, hogy teherbe estél, ne késlekedj, végezd el a tesztet! Nem érdemes homokba dugni a fejedet, hiszen ha ott motoszkál benned, hogy babát várhatsz, az úgyis nyugtalanná tesz, akár szeretnéd, akár nem szeretnéd a babát. A teszt elvégzése után viszont már higgadtan átgondolhatod, hogy hogyan tovább.
 2. Használati útmutató: Minden terhességi teszthez tartozik egy részletes útmutató. Ezt alaposan olvasd át! Az útmutató az eredmény értelmezéséhez is segítséget nyújt.
 3. Előkészületek: A terhességi hormont a vizeletből mutatják ki a tesztek. Készíts elő egy tiszta edényt, amiben majd felfogod a vizeletet, valamint egy órát, amivel mérheted a teszt idejét!
 4. A teszt elvégzése: A teszt a reggeli első vizelet esetén a legpontosabb, ugyanis ilyenkor tartalmazza a vizelet a legnagyobb mennyiségben a terhességi hormont, ezért lehetőség szerint reggel végezd el a tesztet!
  1. Rakd a vizeletmintába a terhességi teszt végét, hagyd benne kicsit, majd kiveheted!
  2. Helyezd vízszintes, tiszta helyre a tesztet, majd várj a használati útmutatóban megadott ideig! Ez általában 10-15 perc.
  3. A pozitív eredményt általában egy csík megjelenése jelzi. A teszten egy kontrollcsík is van, ami a teszt működését jelzi. Így ha egy csík jelenik meg, az nem a pozitív eredményre utal, csupán azt mutatja, hogy jó a teszt. Ha a terhességet jelző csík erős, biztos lehetsz a pozitív eredményben, halvány csík esetén érdemes megismételni a tesztet néhány nap múlva.

[szerkesztés] Tippek

 • Terhességi tesztet nagyobb boltokban és patikákban is beszerezhetsz. Érdemes a patikába menned, ahol az eladók a segítségedre lehetnek. A megbízhatósága kb. ugyanaz mindegyiknek, de más-más az érzékenységük, így vannak olyanok, amelyek korábbi szakaszban is kimutatják a terhességet.
 • A teszt a megemelkedett HCG szintet méri, ami csak egy bizonyos idő után mutatható ki, általában a megtermékenyülést követő 10-12. napon. Így ennél korábban – bár fontos, hogy minél előbb bizonyosságot szerezz – nem érdemes elvégezni a tesztet. A megtermékenyülés napja egybe esik a peteéréssel, ami a ciklusod hosszától függ, de termékenység kalkulátorral meghatározhatod (a kapcsolódó linkeknél ajánlok egyet).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy terhességi teszt
 • Tiszta edény
 • Óra

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne várd meg a terhesség jeleit – menstruáció kimaradása, fáradékonyság, hányinger stb. – a teszt elvégzésével!
 • A negatív teszteredmény nem jelenti azt, hogy biztosan nem vagy terhes. A tünetek fennállása esetén érdemes a tesztet megismételni.
 • Ha nem tervezel még babát, védekezz! Ez nem csak a nem kívánt terhességtől óvhat meg, de óvszerrel a nemi betegségeket is elkerülheted.

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02