Szedni és felhasználni a medvehagymát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szedni és felhasználni a medvehagymát?

Medvehagyma.jpg
A medvehagyma íze a fokhagyma és a snidling keverékére hasonlít, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is.

[szerkesztés] Lépések

  1. Ha az erdőben, ligetekben (elsősorban gyertyános, tölgyes, bükkös területeken) szednél a medvehagymát, légy óvatos, mert könnyen összekeverhető a mérgező gyöngyvirággal.
    • Tavasszal, még virágzás előtt szedjük le.
    • A medvehagyma levele – hasonlóan a gyöngyvirágéhoz -, lándzsa alakú. A gyöngyvirág levelei mérgezőek, ezért ha nem vagyunk biztosak magunkban, dörzsöljük meg a leveleket. Ha fokhagymaszagot érzünk, akkor medvehagymával van dolgunk. Ha nem, semmiképpen ne húzzuk ki a növényt, had illatozzon majd később a gyöngyvirág.
    • A medvehagyma levelét természetvédelmi területen tilos gyűjteni! Magánerdőben vagy magánterületen a tulajdonos engedélye szükséges a medvehagyma-szedéshez. Csak állami erdőkben szabad külön engedély nélkül gyűjteni belőle, de ilyenkor is csak saját felhasználásra (kereskedelmi célra vagy a saját szükségletet meghaladó mennyiséget azonban itt sem szabad bejelentés nélkül szedni).
    • A medvehagymának a levelét és a hagymáját is érdemes gyűjteni. Az utóbbiból viszont lehetőség szerint ne gyűjtsünk olyan sokat, hogy a következő évben is legyen mit begyűjteni és egy növényről csak egy levelet szedjünk le.
  2. A medvehagymát fogyaszd a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére, de jót tesz az emésztésnek is. Tisztítja a májat, az ereket, a beleket. Magas a C-vitamin tartalma is, és felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurut súlyosságának csökkentésére is jó.
  3. Számos módon felhasználható, néhány tippet adunk is hozzá, de ne féljünk kreatívkodni sem:
    • Teaként: egy evőkanálnyi, apróra vágott levelet forrázunk le.
    • Léként: préseljük ki a levél levét, és keverjük kefirhez, natúr joghurthoz.
    • A levelet apróra vágva fűszerként is használhatjuk szendvicsekre, levesbe, salátába, húsételekbe.
    • Készíthetünk belőle krémlevest. Vajon fonnyasszuk meg, alaplével öntsük fel, főzzünk bele egy kevés burgonyát (hogy sűrítse), sóval, borssal fűszerezzük és turmixoljuk össze.
    • Adhatjuk tésztákhoz, pogácsához, sajtos ételekhez is. Itt bőven találsz recepteket.

[szerkesztés] Tippek

  • Szárítva későbbre is eltehetünk a medvehagymából, bár úgy nem annyira finom. Olajban azonban jól tartósítható.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • medvehagyma

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Önállóan főzelékhez használva elég erős, ezért keverjük pl. spenóttal.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki, Kiscsillag