Száraz-nedves porszívót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell száraz-nedves porszívót választani?

Szaraz-nedves-porszivo-valasztasa.jpg
A porszívó teljesen megszokott jelenség mindenki otthonában. Zúgása időről időre betölti a szobáinkat, megszabadítva őket a kis porcicáktól. De vannak olyan testvéreik is, akik nemcsak a homokot és port távolítják el a padlóról, de folyékony szennyeződéseket is. Lássuk, mire kell figyelnünk, ha ilyen többfunkciós gépre fáj a fogunk!


[szerkesztés] Lépések

 1. Legtöbben csak száraz porszívót láttunk életünk során. Ez az a típus, amivel az általános koszokat, homokot, port, földet és egyebeket távolítunk el viszonylag rendszeresen a lakásunkból. Emellett léteznek még száraz-nedves porszívók is, melyekkel nemcsak porózus anyagokat, hanem folyékony szennyeződéseket is eltávolíthatunk. Sokféle felhasználási módjuk miatt érdemes fontolóra venni egy ilyen gép beszerzését.
 2. Először lássuk a teljesítményt: a porszívókat általában három csoportba szokás sorolni: L, M vagy H jelzéssel szokták ellátni őket. A háztartásokban az L és az M osztályúakat szokás alkalmazni. Az L osztálynál tesztelik a gép szűrőjét, és az átszivárgó anyag nem lehet több 1%-nál. Az M osztálynál már a teljes gépet tesztelik, és itt az átszivárgó anyag maximum értéke 0.1% lehet. Minél nagyobb teljesítménye van a porszívónknak, annál tisztább lesz a lakásunk.
 3. A száraz-nedves porszívók „sima” porszívóként is használhatók. Ha folyadékot akarunk vele tisztítani, fel kell készítenünk rá a porszívónkat: a porzsákot el kell távolítanunk, hogy ne ázzon el, és a szűrőbetétet is ki kell vennünk. Az elsődleges betét helyett poliuretán szűrőt kell használnunk a folyadékokhoz.
 4. Ha a porzsák betelik, a szívóerő elgyengül, ezt már mindannyian tapasztalhattuk. A folyadékok esetében ilyet nem tapasztalhatunk, helyette egy beépített biztonsági szelep automatikusan leállítja a szívást, amikor a folyadék eléri a maximum szintet.
 5. Nagy mennyiségű folyadék felszívása esetén nem szabad teljesen alámerítenünk a szívófejet. A hatékony takarításhoz ugyanis szükségünk van részleges légáramlásra, amit a szívófej alámerítésével teljesen megszüntetünk.
 6. A száraz-nedves porszívók kifejezetten alkalmasak szőnyegek és más, nehezen száradó anyagok takarításához. Ezeket ugyanis először át kell mosni tisztítószeres vízzel, majd megvárni, hogy megszáradjanak. Ezt a hosszadalmas folyamatot egy ilyen porszívóval töredék idő alatt elvégezhetjük. Az anyag „eláztatása” után a porszívóval egyszerűen csak ki kell szívnunk a folyadékot az anyagból, és megspórolhatjuk a szárítás fáradalmait.
 7. Pontosan a folyadék felszívó képességük miatt fontos, hogy jó erős motorral rendelkezzenek. Ha nem megfelelő az erőellátás, vizesen hagyhatják a feltakarítandó felületet, ami elsősorban szőnyegeknél és más, nehezen száradó anyagoknál jelent gondot. Nemcsak újra kell szárítanunk az anyagot, de alatta és benne is penészgombák telepedhetnek meg.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha kábeles porszívót választunk, nagyon megkönnyítheti az életünket az elektromos kábelvisszahúzó funkció, amivel végeláthatatlan tekergetéseket spórolhatunk meg.
 • Csak olyan darabot válasszunk, amin kellően rugalmas gégecsövet látunk. Ha túl merev az említett rész, nagy nehézségeink adódhatnak a kisebb zugok és szegletek kitakarításánál.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 220 voltos hálózati aljzat


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Elektromos berendezésről lévén szó, mindig tartsuk be a használati utasításban foglaltakat.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell