Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Könyvjelzőt készíteni

3 863 bájt hozzáadva, 2022. március 10., 21:02
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell könyvjelzőt készíteni? == right|250px '''Előfordult már, hogy egy könyv sarkát hajtottad be azért, hogy megjegyezd, ho…”
== Hogyan kell könyvjelzőt készíteni? ==

[[Fájl:konyvjelzo.jpg|right|250px]] '''Előfordult már, hogy egy könyv sarkát hajtottad be azért, hogy megjegyezd, hol tartasz az olvasásban?''' Esetleg egy kezed ügyébe kerülő cetlit tettél bele? Ha ezt a szokást szeretnéd magad mögött hagyni, készíts néhány könyvjelzőt. Emellett a könyvek épségének megőrzésében a könyvjelzők használata is sokat fog segíteni.


== Lépések ==

# '''Gondold át, milyen fajta könyvjelzők könyvbarátak:'''
#* Nem törik meg a könyv lapjait: a könyvjelzőnek ahhoz a részéhez, amit a lapok közé csúsztatsz be, érdemes vékony, lapos megoldást választani. Ugyanakkor a díszítés, ami kilóg a könyvből, készülhet vastagabb anyagból is.
#* Nem színezik be a lapokat: erre főleg akkor kell figyelni, ha a könyvjelző-készítés során festéket használsz.
# '''Válassz olyan alapanyagot a könyvjelzőkhöz, amellyel tudsz dolgozni:''' fém, textil, fa (pl.: falap, fapálcika), műgyanta, gumipánt, selyemszalag, papír, bőr, dekorgumi, habszivacs, horgoló fonál, drót, stb.
# '''Válassz technikát a könyvjelző elkészítéséhez:'''
#* Festés: népszerűek a vékony falapra festett képek, mint könyvjelzők. Emellett textilre, papírra és dekorgumira is tudsz festeni.
#* Gravírozás: fémbe és fára is gravírozhatsz szöveget vagy egyszerűbb grafikát.
#* Horgolás, hímzés, varrás: az amigurumi technika, illetve a varrás, hímzés is kisebb gyakorlatot kíván, de ha tetszenek az ilyen jellegű könyvjelzők, érdemes utánanézni az elkészítésüknek.
#* Ollóval: egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módszer, ha papírból vagy filcanyagból dolgozol.
#* Origami, ragasztás, hajtogatás: papírból van a legnagyobb választék színekből, formákból.
#* Digitális könyvjelző-készítés: keress egy számodra kedves képet és nyomtasd vastagabb papírra.
#* Gémkapcsos megoldás, dróthajtogatás: a gémkapcsok tetejére különféle dekorációs elemeket (pl.: gomb, masni, szalag) tudsz rögzíteni.
#* Laminálás: két laminált lap közé papírból, préselt virágokból gyönyörű könyvjelzőket lehet készíteni.
# '''Díszítsd a jelölőt:''' a könyvjelző könyvből kilógó részét dekoráld bojttal, gyöngysorral, fém alkatrészekkel, de egy szép selyemszalag is jó megoldás.


== Tippek ==

* Sarokkönyvjelzőt is készíthetsz, amennyiben két háromszög alakú alapanyag két hosszabb oldalát összeragasztod/összevarrod. De origami mintát is találhatsz hozzá.
* Ha festett könyvjelzőt készítesz, a decoupage-technikával való lakkozás ilyenkor egy jó megoldás lehet. Tartósabb eredményt tudsz vele elérni.
* Az elkészült könyvjelzőket tarthatod egy dobozkában a könyvespolcod közelében, így bármikor elő tudsz kapni egyet, ha szükség van rá.


== Amire szükséged lehet ==

* könyvjelző alapanyag: papír, falap, dekorgumi, bojt, gyöngysor, fém alkatrészek, selyemszalag, filc, textil, gémkapocs
* olló, ragasztó
* nyomtató, gravírozó


== Figyelmeztetések ==

* Mindenképpen tartsd szem előtt, hogy olyan könyvjelzőt használj, mely nem bántja a könyv lapjait.
* Csillámporos papírt, dekorgumit nem érdemes használnod, mert a csillámpor könnyen belehullik a könyvekbe.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [https://szinesotletek.blog.hu/2014/01/30/csinald_magad_konyvjelzok_mert_olvasni_jo Hogyan kell könyvjelzőt készíteni otthon]
* [https://anapfenyillata.hu/2016/08/25/13-bajos-es-beleszeretos-konyvjelzo/ Hogyan kell könyvjelzőt csinálni]
*[https://mindy.hu/hu/kreativ-otlet/4580/filc-madarka-konyvjelzok-kreativ-otlet-filcbol-gyerekeknek Hogyan kell könyvjelzőt készíteni filcből]

[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
303
szerkesztés