Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Felkészülni a tavaszi nagytakarításra

5 929 bájt hozzáadva, 2021. március 9., 14:12
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felkészülni a tavaszi nagytakarításra? == A tavasz beköszöntével hatalmas örömet jelent a természet megújulása. Azért, hogy ne csak a külv…”
== Hogyan kell felkészülni a tavaszi nagytakarításra? ==

A tavasz beköszöntével hatalmas örömet jelent a természet megújulása. Azért, hogy ne csak a külvilág, de az otthonunk is megújuljon, érdemes tél végén időt szánni egy alapos tavaszi nagytakarításra, hiszen sokkal kellemesebb lesz egy rendezett, tiszta otthonból köszönteni a tavaszt. Nézzük, hogyan kell felkészülni a tavaszi nagytakarításra!

== Lépések ==
# '''Az első és legfontosabb''': '''írjunk egy listát a feladatokról!''' Vegyük sorra, hogy mennyi helyiséget kell kitakarítani, és írjuk le azt is, hogy mi az, amit tennünk kell, és azt is, milyen sorrendben. A tavaszi nagytakarítás kapcsán jellemzően az alábbi feladatokkal számolhatunk:
#* Az első munkafázis lesz a rendrakás és a selejtezés.
#* Ezt követően vigyük ki a szemetet a konyhából, szobákból és a fürdőszobából.
#* Nedves törlőronggyal töröljük le a port, és tollseprűvel szedjük le a pókhálókat. Ne csak a szokásos helyeken portalanítsunk, hanem ezúttal nyissuk ki a fiókokat, szekrényeket, pakoljunk ki belőlük. Mindent alaposan mossunk le, utána pedig pakoljuk vissza, szépen elrendezve az adott tárgyainkat, ruháinkat.
#* Vegyük le a függönyöket, ágytakarókat, párnahuzatokat, és mossuk ki azokat.
#* Húzzunk tiszta ágyneműt, és cseréljünk törölközőket.
#* Poroljuk ki és tisztítsuk ki a szőnyegeket szőnyegtisztítóval.
#* Ezt követően mossuk le az ablakokat kívül és belül is. A karnisokat is mossuk le, ha kell, zsíroldóval.
#* Nézzük át a lámpabúrákat, ahol szükséges, óvatosan takarítsuk le.
#* Ha szükséges, a falat is mossuk le, ahol összekoszolódott, langyos vízzel és a szivacs puhábbik felével óvatosan.
#* A fürdőszobában súroljuk ki a kádat vagy a tusolót és a mosdókagylót, a konyhában pedig a mosogatót.
#* A csaptelepek környékét és ahol még szükségét látjuk: tisztítsuk meg vízkőoldóval.
#* A konyhában pakoljuk ki a hűtőszekrényt és mossuk ki.
#* Takarítsuk ki a sütőt hidegzsíroldóval, és a főzőlapok környékét is sikáljuk le.
#* A konyhában az eszköz- és ételtároló szekrényeket és helyiségeket is pakoljuk ki, selejtezzünk, illetve mossuk le a polcokat.
#* Ha minden mással elkészültünk, akkor lehet porszívózni.
#* Az utolsó fázis az illatos tisztítószerrel való felmosás, majd a szellőztetés legyen.
# '''A feladatlista véglegesítése után érdemes ki is osztani a feladatokat a családtagjaink között''', amennyiben nem egyedül élünk. Egy-egy papírra írjuk fel, hogy ki melyik helyiséget takarítja, és pontosan milyen munkafázisokat kell megcsinálnia. Ennek segítségével folyamatosan kipipálhatjuk, amivel végeztünk, és semmi sem fog kimaradni.
# '''Ezt követően írjunk egy újabb listát a szükséges eszközökről és a tisztítószerekről.''' Nézzük meg, hogy mi az, ami megtalálható otthonunkban, és mi az, amit be kell majd szereznünk.
# '''Vásároljuk meg a hiányzó eszközöket és tisztítószereket.'''
# El is készültünk, mármint a felkészüléssel.


== Tippek ==
* Készíthetünk egy időrendi táblázatot is, hogy hogyan fogunk haladni. Megtehetjük, például, hogy egymást követő napokon takarítunk, vagy minden hétvégén egy-egy napot erre szánunk, esetleg két hétvége alatt végezhetünk mindennel.
* Érdemes felülről lefelé haladni, tehát először a szekrény tetejét letörölni, utána középen, aztán alul, hogy ne végezzünk dupla munkát.
* Ahhoz hogy ne felejtsük el, hogy mit csináltunk meg, érdemes balról jobbra haladni minden egyes helyiségben.
* Ha kialakítunk egy rutint, hogy mikor, melyik napon mit takarítunk a hét folyamán, akkor sokkal könnyebb a későbbi rendet fenntartani a nagytakarítást követően, mint nagy ritkán az egész lakást kitakarítani.
* Ha a mikrót takarítjuk, helyezzünk bele egy bögrében vizet, és forraljuk fel a vizet, a gőz fellazítja a szennyeződéseket, és utána egy törlőronggyal könnyedén el tudjuk távolítani azokat.
* A tisztaság fenntartása érdekében érdemes zárt szekrényekben, dobozokban tárolni a holmijainkat, hiszen így nem lepi be egyenként őket a por, csak a dobozt vagy a szekrény tetejét kell tisztán tartanunk.
* Érdemes mindig csak egy helyiségre koncentrálni a munka közben, tehát egy alkalommal csak a nappalit vagy csak a konyhát rendbe tenni.
* A selejtezés is legyen a nagytakarítás része, hiszen a lejárt élelmiszerektől, a már nem használt ruháktól, a felesleges tárgyaktól nagyon jó érzés lesz megszabadulni.



== Amire szükséged lehet ==
* fertőtlenítőszer
* általános tisztítószer
* ablaktisztítószer
* hidegzsíroldó
* vízkőoldó
* súrolószer
* mosogatószer
* szivacsok, törlőrongyok
* felmosó és felmosóvödör
* gumikesztyű


== Figyelmeztetések ==
* Ha valaki allergiás a poratkára, akkor a portörlést bízza másra, maszkban végezze vagy szellőztessen sűrűn!
* Vegyük figyelembe, hogy ez nem egy átlagos takarítás: mindent ki fogunk pakolni, mindent ki fogunk mosni, mindent át fogunk nézni és selejtezni! Érdemes felkészülni arra, hogy ez több napot is igénybe vehet!
* Érdemes gumikesztyűt húzni a takarításhoz, hogy ne tegyük tönkre a kezünket a vegyszerekkel.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.bauhaus.hu/productlist?sku=66325608%2C66513564&utm_source=hogyankell&utm_medium=blog&utm_campaign=2021ND0003 Fürdőszoba tisztítószerek]
* [https://www.bauhaus.hu/lakas-dekoracio/haztartas/haztartasi-tisztitoszer.html?utm_source=hogyankell&utm_medium=blog&utm_campaign=2021ND0003 Tisztítószerek]
* [https://www.bauhaus.hu/lakas-dekoracio/haztartas/haztartasi-tisztitoszer.html#a575_alias_ids=9473 Fertőtlenítőszerek]

[[Kategória:Otthon-kert]]
Névtelen felhasználó