Sakktábla szeletet sütni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell sakktábla szeletet sütni?

Sakktabla-szelet.jpg

A sakktábla szelet egy mutatós sütemény, amelynek az elkészítését szinte tovább tart elmagyarázni, mint megcsinálni. Mivel sokáig eláll, viszonylag nagy adag és könnyen szeletelhető, akár nagyobb ünnepekre (karácsonyra, húsvétra, születésnapokra) is érdemes elkészíteni, garantált sikere lesz. A különböző receptgyűjteményekben többféle néven szerepel (sakktábla szelet, sakk-matt szelet, kis képzavarral élve dominó szelet), ez is mutatja a népszerűségét.

[szerkesztés] Lépések

  1. Először készítsd el a sárga tésztát: mérj ki egy keverőedénybe 20 dkg margarint, 20 dkg cukrot és adj hozzá fél csomag vaníliás cukrot. Keverd ki kézi robotgéppel, majd egyenként adj hozzá 4 egész tojást, és ezeket is alaposan dolgozd a masszába. Adj hozzá 16 dkg lisztet és egy késhegynyi sütőport, majd keverd ki alaposan a kész tésztát. Simítsd bele egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe (vagy nagyobb méretű tepsibe), és kb. 180 fokon süsd addig, amíg aranyszínűre pirul.
  2. Amíg sül a sárga tészta, addig az előbb használt keverőedényben készítsd el a kakaós tésztát. A recept szinte ugyanaz, de 16 helyett csak 12 dkg lisztet tegyél a tésztába, amit végül színezz meg 4 dkg kakaóporral. Ha megsült a sárga tészta, hagyd hűlni néhány percig, majd borítsd ki a tepsiből – így ugyanebbe a tepsibe tehetsz egy új sütőpapírt, és a kakaós masszát is meg tudod benne sütni. (Ha van két pontosan egyforma méretű tepsid, természetesen azokat felváltva is használhatod.)
  3. Ha a barna tészta is megsült és kihűlt, kezdődhet a sütemény összeállítása. Először a barna és a sárga lapot is félbe kell vágnod hosszában, így négy darab hosszúkás tésztalapod lesz. Fogj meg egy sárga lapot, kend meg alaposan baracklekvárral, tegyél rá egy kakaós lapot és ezt is kend meg. Erre megint egy sárga lap jön, amit bekensz lekvárral, végül a tetejére a második barna lap kerül. Tegyél a tésztatorony tetejére egy tálcát és erre valamilyen nehezéket, majd pihentesd így hűvös helyen legalább egy órán át. Ezalatt a lapok jól összeragadnak.
  4. Amint letelt a pihenőidő, vedd le a nehezéket a lapokról. Ezután hosszában olyan vékony csíkokat kell vágnod a tésztahasábból, mint amilyen egy tésztalap magassága volt. Ideális esetben 8 db vékony, hosszú, réteges tésztacsíkot fogsz kapni.
  5. Az első levágott tésztacsíkot fektesd laposan a vágódeszkára vagy a tálcára, majd kend meg lekvárral. A következő tésztacsíkot úgy tedd rá, hogy egy gyors mozdulattal átfordítod (ha az első csíknál a barna réteg volt feléd, akkor most az legyen tőled távolabb, így az egymáson fekvő rétegekben a különböző színű rétegek elcsúszva jelennek meg). Ezt is kend meg lekvárral, majd jöhet egy újabb tésztacsík, az elsővel megegyező pozícióban. Lekváros kenegetés után a negyedik csíkot ismét átfordítva tedd az újabb tésztahasáb tetejére.
  6. Mindezt ismételd meg a 4 másik tésztacsíkkal is, ezekből építs egy újabb tésztahasábot.
  7. Végül vond be csokoládémázzal a süteményt: melegíts fel 10 dkg étcsokoládét 5 dkg vajjal, majd amikor langyosra hűld, kend be vele a két hasáb tetejét és oldalait.
  8. Hagyj egy kis időt a csokoládé dermedésére és arra, hogy a lapok beszívják a lekvárt.
  9. Szeleteléskor függőlegesen vágj a süteményből. Ha mindent jól csináltál, 4x4-es sakktáblára hasonlító mintázat látszik a szeleteken.

[szerkesztés] Tippek

  • Van, aki a harmadik lépésnél keresztben vágja el a nagy tésztalapokat, és így kezdi a sütemény összeállítását. Főleg akkor érdemes ezt az utat választani, ha a tepsid arányaiban keskenyebb kivitelű.
  • A különböző receptekben hasonló arányokat találsz, de változhat a hozzávalók mennyisége (pl. 4 helyett csak 3 tojást használnak egy-egy laphoz, kevesebb liszttel, cukorral és margarinnak). Attól függ, hogy melyiket érdemes sütni, hogy mekkora tepsid van. Az általunk közölt mennyiségek a nagy gáztepsire vonatkoznak.
  • Ha kevesebb időd van, akkor a harmadik lépés után nem muszáj szeletekre vágni, átforgatni és újra összeragasztani a süteményt – az egymásra fektetett, váltakozó színű rétegek is jól mutatnak, elegendő a felső lapra csokit tenni így kínálni a vendégeknek.
  • Ha pikánsabb ízű süteményt szeretnél kínálni felnőtteknek, a lekvárt a felhasználás előtt keverd ki egy kevés rummal, és így tedd a süteménybe.
  • Ezt az egyszerű kevert tésztát más süteményekhez is felhasználhatod, például tortákban, krémesebb süteményekben helyettesítheted vele a piskótát, ha annak az állagát nem annyira szereted.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A sárga tésztához:
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg cukor
    • fél csomag vaníliás cukor
    • 4 egész tojás
    • 16 dkg liszt
    • késhegynyi sütőpor
  • A kakaós tésztához:
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg cukor
    • fél csomag vaníliás cukor
    • 4 egész tojás
    • 12 dkg liszt
    • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
    • késhegynyi sütőpor
  • Az összeállításhoz egy üveg baracklekvár
  • A csokoládémázhoz:
    • 10 dkg csoki
    • 5 dkg vaj vagy margarin

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A sütemény jellegzetes sakktábla-mintája akkor lesz szép, ha a réteges süteményből egyenes szeleteket tudsz vágni olyan szélességben, mint amilyen egy tésztalap magassága volt. Ha szükséges, inkább vágd le a széleket, de ne legyenek vastagabbak a szeletek, mert akkor a sakktábla „mezői” sem lesznek négyzet alakúak. Ha elsőre nem sikerül a sütemény összeállítása, ne keseredj el – az íze mindenképp finom, biztosan el fog fogyni!
  • Ha a fenti leírás és a linken található képek nem nyújtanak elég támpontot, akkor az alábbi videóban látható módon, csíkonként is összeragaszthatod a süteményt, de ez több munkával és kosszal jár.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki