Sütőtökös rakott krumplit készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell sütőtökös rakott krumplit készíteni?

Sutitok2.jpg

Ízek szempontjából az őszi időszak egyik nagy durranása a sütőtök. Fogyaszthatjuk forró italokban, levesként vagy egyszerűen csak megsütve. Íze megosztó: sokan alig várják a sütőtök-idényt, viszont vannak, akik egyáltalán nem szeretik. A sütőtökös rakott krumpli egy olyan étel, melyet bátran lehet kínálni a sütőtökkel hadilábon állóknak is. Íze kellemesen elvegyül a többi hozzávaló között, narancssárga színe pedig jól mutat a tányéron.


[szerkesztés] Lépések

  1. Vásárold meg a hozzávalókat: burgonya, sütőtök, zsálya, sonka, tejszín.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat:
    • Krumpli: főzd meg a meghámozott krumplit enyhén sós vízben. Akkor jó, ha még kissé kemények a krumplik. Majd szeleteld fel őket kb. fél cm vastagra.
    • Sütőtök: hámozd meg, majd kezd el felkarikázni a sütőtököt. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb (kb. 2-3 mm). A magházas részénél vágd félbe, kapard ki a magokat, majd folytasd a felszeletelést.
    • Tejszín: sózd, borsozd, valamint mehet bele egy kevéske szerecsendió is.
    • Sonka: ha nem szeletelt sonkát vettél, akkor vékonyra szeleteld fel.
    • Vaj: kockázd fel kis darabokra.
    • Zsálya: egész zsályalevelet, vagy szárított, morzsolt verziót is felhasználhatsz.
  3. Vegyél elő egy közepes méretű tepsit vagy jénai tálat és vajazd ki.
  4. Állítsd össze a rakott ételt:
    • Kezd el egymásra rétegezni a hozzávalókat: legalulra krumpli, majd sütőtök, zsálya, sonka, kis tejszín, pár darabka vaj. Kétszer rétegezd ilyen sorrendben, majd krumplival és vajjal zárd a legtetején.
    • Tedd be a sütőbe 200 fokon, kb. 45 percig. Az utolsó 15 percben sajtot is szórhatsz a tetejére, hogy rápiruljon.
  5. Tálald egész zsályalevéllel díszítve.


[szerkesztés] Tippek

  • A tejszínt fűszerezd pikánsra, mert eloszlik a krumplin.
  • Sonkából a gépsonka, vagy a feketeerdei sonka is jó választás. A szempont, hogy ne legyen túl száraz, kemény.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 4 adaghoz: 1 kg krumpli, 1 kg sütőtök, 10 dkg sonka, 4 dl tejszín, 50 g vaj, zsálya, só, bors, szerecsendió
  • tepsi, jénai tál


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A zsályát ne hagyd ki, mert az adja az étel esszenciáját.
  • A tejszínt egyenletesen oszlasd el a rétegeken.
  • Ne főzd túl a krumplit, mert szétesik.
  • Törekedj a sütőtök minél vékonyabbra való felszeletelésére, mert így fog együtt megpuhulni a krumplival a sütőben.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó