Menstruációs görcsöket kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a menstruációs fájdalmat kezelni?

Hasfájás.jpg
Sok nő életében havonta jelentkező problémát jelentenek a szűnni nem akaró menstruációs görcsök, melyek olykor csak kellemetlenek, máskor viszont elviselhetetlenek lehetnek. A legkézenfekvőbb megoldás általában egy erősebb fájdalomcsillapító vagy görcsoldó gyógyszer beszedése, ez azonban hosszú távon káros lehet a májunkra és a vesénkre nézve, ezért összegyűjtöttünk pár természetes, alternatív kezelési módszert is a menstruációs fájdalmak csökkentésére.

[szerkesztés] Lépések

 1. Használj meleg pakolást! A derék és alhasi tájra helyezett meleg pakolás segít ellazítani az izmokat és serkenti a medence vérellátását, ezáltal segít feloldani a görcsöket. A hagyományos népi módszer szerint az asszonyok a bebugyolált meleg fedőre esküdtek, ma már speciális melegítők is kaphatók erre a célra! A méhviaszpakolás száraz melege segít átvészelni az éjszakai fájdalmakat.
 2. A tea, mint gyógyír a fájdalomra! Számos növény létezik, amelyekből hatásos görcsoldó teákat lehet készíteni a nehezebb napokra:
  1. Libapimpó, más néven „görcsfű”: Magas cseranyag- és keserűanyag-tartalmán túl a libapimpó nyákot és flavonoidot is tartalmaz, így jelentősen segít a görcsök leküzdésében.
  2. Barátbors: A belőle gyártott növényi alapú készítmény ellazítja a méh izomzatát, és enyhíti a fájdalmakat.
  3. Poloskavész: Főképp fájdalmas menstruáció és tipikus változókori panaszok orvoslására használják.
  4. Az általános közérzeted javítása érdekében fogyassz citromfűből, levendulából és macskagyökérből készült teákat, melyeknek nyugtató, lazító hatásuk van.
 3. Masszírozd magad illóolajokkal! Keresztcsont és deréktájék, illetve az alhas lágy masszírozásával jelentősen csökkenhetők a görcsök. A rózsából, ylang-ylangból, levendulából vagy muskotályzsályából készült illóolajok pedig még inkább fokozhatják a masszázs görcsoldó hatását. A muskotályzsálya illóolaja nagy koncentrációban tartalmazza a szklareol nevű, ösztrogénszerű vegyületet, amely kifejezetten lazító hatású.
 4. Milyen életmódbeli változások segíthetnek? Olykor számos apróbb változtatás is elég lehet a helyzet javulásához, például:
  1. Kezdjünk el rendszeresen sportolni, mely jelentősen csökkenti a menstruációs görcsök kialakulásának esélyét!
  2. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre! Mivel a menstruáció alatt fellépő vérveszteség megterheli a szervezetünket, ilyenkor ajánlatos a megszokottnál is több folyadék bevitele, de általában véve is ajánlott legalább másfél-két liternyi napi folyadékbevitel.
  3. Ellazulás és relaxáció: Ha gyakran küzdünk menstruációs fájdalmakkal érdemes kicsit lazítani a gyeplőn, hátha segít. Mivel a stressz és a fáradtság köztudottan fokozza a görcsök kialakulásának esélyét és erősségét. Tehát végezzünk rendszeresen relaxációs gyakorlatokat, ha lehetőségünk van, próbáljuk ki a jógát, de mindenképpen adjuk meg szervezetünknek a regenerációhoz szükséges alvás és pihenés mennyiséget!
 5. Milyen gyógyszert válasszunk? A fájdalomcsillapítók közül sem mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk. Vannak például olyan például nem-szteroid gyulladásgátlók, melyek között nagyon hatékony a gyorsan felszívódó, hosszú hatású naproxen.

[szerkesztés] Tippek

 • Kétféle ember létezik a menstruációs fájdalmak jelentkezésével kapcsolatban. Vannak azok, akiknél már az első menzesz alkalmával és onnantól kezdve hosszú ideig minden alkalommal jelentkeznek a fájdalmak. Ezek oka általában a túlzott prosztaglandinhormon-képződés a méhnyálkahártyában. Viszont vannak olyanok is, akiknél csak később, mondjuk évekkel az első menzesz után jelentkeznek a panaszok. Ilyen esetben érdemes először orvoshoz fordulni, mivel ezek kialakulásában főleg az endometriózis (méhnyálkahártya-szövet vándorlása) játszik fontos szerepet, ami lehet, hogy komolyabb kezelést igényel.
 • Mielőtt a vény nélkül és a recept nélkül kapható görcsoldókhoz és fájdalomcsillapítókhoz fordulnánk segítségéért, érdemes lehet előtte számításba venni a szóba jöhető homeopátiás szerek sorát is: Belladonna (Maszlagos nadragulya), Borax (Nátrium- tetraaborát), Cuprum Metallicum. Ezek alkalmazása előtt is érdemes szakértő véleményét kikérni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Derékmelegítő vagy fedő
 • Teafüvek: libapimpó, barátbors, poloskavész, levendula, citromfű, macskagyökér.
 • Illóolajok
 • Homeopátiás gyógyszerek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Menstruáció idején érdemes kerülni a közösségi fürdőket és még a természetes vízpartokat is, mivel ebben az időszakban a nők hajlamosabbak a nem fertőzések begyűjtésére!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka