Meghosszabbítani a hallókészülék elem élettartamát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell meghosszabbítani a hallókészülék elem élettartamát?

Hallokeszulek elem.jpg
A hallókészülék elemeinek rendeltetésszerű használata körültekintést igényel. Az elemek élettartama sarkalatos pont, hiszen sokszor azért nem tartanak ki a gyártó által ígért időtartamig, mert azokat nem szabályszerűen használják. Útmutatónkkal a hallókészülék elemek megfelelő használatához szeretnénk segítséget nyújtani.

[szerkesztés] Lépések

  1. Az elemet ne közvetlenül a fólia eltávolítása után, hanem pár perc elteltével helyezzük csak be a hallókészülékbe. A hallókészülék elemek tartós, cink-levegő elemek. Az elemek tetején található védőfóliát közvetlenül a felhasználás előtt el kell távolítani, így a kis légzőnyílásokon keresztül az elemben lévő cinket a levegő oxigénje rövid időn belül aktiválja. Ezt a néhány percet érdemes megvárni, mert ha ez a vegyi folyamat nem tud tökéletesen beindulni, akkor a hallókészülékkel megterheljük az elemet, így annak élettartama jelentősen csökkenni fog.
  2. A legmodernebb hallókészülékek hangjelzéssel figyelmeztetik a viselőjüket az elemek lemerüléséről. Ilyenkor ajánlatos mihamarabb elvégezni az elemcserét.
  3. Éjszakára, illetve amikor nem használja a hallókészülékét, kapcsolja ki azt, illetve nyissa ki az elemtartót. Így az elem nem működteti feleslegesen a készüléket és élettartama hosszabb lesz.
  4. Tároláskor az elemek ne érjenek össze, mert az kisüléshez, azaz az elemek lemerüléséhez vezethet. Ezért fontos, hogy a még nem használt elemek az eredeti csomagolásukban legyenek tárolva.
  5. A hallókészülék elemeit tilos hűtőszekrényben tárolni, mivel a higanyelemekkel ellentétben élettartamuk nem nő, hanem csökken.

[szerkesztés] Tippek

  • Környezetvédelmi előírások miatt a használt elemeket ne dobja a háztartási hulladék közé, hanem gyűjtse őket külön, és következő látogatása alkalmával adja le őket a legközelebbi hallásközpontban.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • csupán egy kis odafigyelés :)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A hallókészülék-elemek általában nem tölthetőek, lemerülés után újra kell cserélni azokat.
  • Vásárláskor minden esetben ellenőrizze a hallókészülék elemének szavatossági idejét. A lejárat idejét a csomagoláson kötelező feltüntetni!

Az oldal szerzői

Amplifon.hu, Bya, Hogyankell, Kiscsillag