Márton-napi lakomát összeállítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Márton-napi lakomát összeállítani?

Martonliba.jpg

A Márton-napi lakomák főszereplője „Márton madara”, azaz a liba. A legenda szerint Szent Márton szerénységében a ludak óljába bújt el, mikor püspökké akarták szentelni. Persze a ludak gágogásukkal elárulták ottlétét, püspök lett belőle. Márton napja november 11.-én van, mely az éves mezőgazdasági munkák végét, a téli pihenő időszak kezdetét is jelentette. A cselédek évi fizetésként sokszor egy ludat kaptak. A lúdhús sokféleképpen kerülhet az asztalra. Jellemző rá az enyhén vadas íz, melyet a hozzáillő körettel párosítva fenséges lakoma állítható össze.


[szerkesztés] Lépések

  1. Ismerd meg a libahús jellemzőit, így könnyebben tudsz majd receptet választani, húst vásárolni:
    • Fiatal állat húsa: zsenge, ízletes. Egyben szokták párolni, sütni.
    • Felnőtt állat húsa: zsírosabb, rágósabb. Részeire bontva szokták felhasználni: párolni, majd lesütni, míg a zsírjából tepertő készíthető, mája pedig sütve, rántva és pástétomként is felhasználható.
    • Gondold át milyen ízvilágot szeretnél létrehozni: jól állnak neki az édes ízek is, így bátran lehet használni mézet, gesztenyét, almát, narancsot, sütőtököt, mazsolát és különböző aszalványokat.
  2. Készíts hagyományos Márton-napi menüt, melyben tényleg a libahúsé a főszerep:
    • Sült liba: májjal, zsemlével, vagy almával, gesztenyével töltött liba, vagy serpenyőben sült libacomb, mell. Só, bors mellett hagymát, fokhagymát, rozmaringot is felhasználhatsz az ízesítéshez. Először párold a húst a tepsiben (akár sütőzacskóban) vagy serpenyőben, majd ha már puha, pirítsd le.
    • Köret: párolt lila káposzta, tört krumplival vagy krumplipürével.
  3. Készülj egyéb ludas ételekkel:
    • Előétel: libamájpástétom pirítóssal, libatepertő, zsíros kenyérfalatkák, libatepertős pogácsa is kínálható.
    • Leves: libahúsból/libanyakból készült klasszikus húsleves, libamájgombóc leves.
    • Egyéb lúdhúsos főételek: ludaskása, lúdhúsos saláta aszalványokkal, töltött libanyak, füstölt libamell sólettel, stb.
    • Modern konyha: próbáld ki a libaburgert, melybe a húspogácsát darált libamellből, és egy kevés darált libahájból állítsd össze.
  4. Olvass el több receptet is, hogy minél magabiztosabban állj neki a sütésnek-főzésnek.
  5. Kínálj hozzá finom italokat, borokat.
  6. Készülj desszerttel is: például a gesztenyepüré tökéletesen illik a libalakoma lezárásához.


[szerkesztés] Tippek

  • A konfitált libahús rendkívül ízletes és nem is bonyolult: alacsony hőfokon, zsírra fektetve kezd el sütni hosszasan, majd a végén piríts rá. Az eredmény szaftos, omlós hús.
  • A pecsenyeliba a 8 hét alatt gyorsan, töméssel hizlalt állat. Gyenge húsa miatt kedvelt.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • libahús, köretnek való
  • jó receptek
  • vendégek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha töltött libát sütsz, ne tömd túl töltelékmasszával, mert akkor nehezen sül át.
  • Idősebb libát nem érdemes egyben sütni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó