Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kompresszort választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kompresszort választani?

Hogyan-valasszunk-kompresszhort-otthonra.jpg
Kompresszorokat ma már nemcsak gyárakban vagy autószerelő műhelyekben használnak, hanem otthon is, a ház körüli teendők – például kerékfújás, festés, nagynyomású levegővel történő tisztítás, portalanítás – ellátására. A széles választéknak köszönhetően mindenki minden helyzetre megtalálhatja az ideális kompresszort, a kiválasztás során azonban legyél körültekintő, cikkünkben bemutatjuk, mire is érdemes odafigyelni vásárlás előtt.


[szerkesztés] Lépések

 1. Teljesítmény: A teljesítményt általában a kompresszor villanymotorjára vonatkozóan adják meg wattban. Fontos azonban azt is tudni, hogy ez nem tényleges teljesítményt takar: az a konkrét kompresszor felépítésétől, működési módjától függően 20-40 százalékkal alacsonyabb értéket jelent. A megadott teljesítmény a „légsűrítő” áramfogyasztásával is összefügg, minél nagyobb teljesítményű az eszköz, annál nagyobb lesz a fogyasztás. Otthoni felhasználásra akár 300 wattos kompresszor is tökéletesen megfelelhet, míg egy műhelybe inkább az 1000 watt feletti értékkel bíró légsűrítők között érdemes szétnézni.
 2. Tartály térfogata: Literben megadott érték, amely azt jelzi, hogy mekkora a kompresszor tárolóképessége. A tartály lényegében egy átmeneti tárolóként működik, minél nagyobb, annál több sűrített levegő fér el benne, s így annál tovább biztosított az adott nyomású sűrített levegő kiáramoltatása.
 3. Nyomás: Lényegében ez a paraméter határozza meg, hogy mekkora mértékű levegősűrítésre képes a szerkezet. Otthoni használat esetén a 8 baros érték bőven elegendő.
 4. Szállított levegő mennyisége: Literben megadott érték, azt adja meg, hogy hány liternyi sűrített levegőt képes az adott kompresszor előállítani percenként. Ez konkrét használat során, pl. a kerékfújás gyorsaságában mutatkozik meg.
 5. Súly: Ha a kompresszort nem egy fix helyen tartod (ami pl. a kerítés festésénél biztosan így lesz), hanem ide-oda kell vinned, akkor mindenképpen érdemes odafigyelned az eszköz súlyára is. Egy tíz kilós szerkezettel még csak-csak el lehet boldogulni, de egy 20-30 kilós kompresszor mozgatása már derekadat kihívások elé állító feladat lehet. Ilyenkor jönnek jól a szállítást segítő kerekek.
 6. Szervizháttér: Habár a kompresszorok nem borzasztóan bonyolult szerkezetek, egy esetleges meghibásodás során jó, ha van kihez fordulnod. Mindenképpen válassz olyan márkát, aminek múltja van, vagy vásárolj szakáruházban, ahol a garanciális időn belüli és azon túli javítások is biztosítottak.

[szerkesztés] Tippek

 • A kompresszorok általában nem éppen halk szerkezetek, ezért olyan apróságokra is érdemes odafigyelned, hogy rendelkezik-e az adott termék olyan extra zajcsökkentő megoldásokkal, mint amilyen pl. a gumiborítású láb.
 • Otthoni használat esetén érdemes arra is figyelned, hogy a kompresszor végződésére a használattól függően különböző fejek felszerelése is lehetséges legyen.
 • A kompresszor hosszú élettartama érdekében ügyelj a felhasználói útmutatóban előírt karbantartási ciklusokra.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A működtetéshez szükséges áram.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mint minden elektromos hálózatról működtetett eszköz esetében, úgy a kompresszornál is légy óvatos és elővigyázatos. Ha munka közben sérül a hálózati kábel, azonnal áramtalaníts és cseréltesd ki szakszervizben.
 • Légy alapos, mindenképpen érdeklődj az esetleges garanciáról az üzletben!
 • Ügyelj a rendeltetésszerű használatra!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell