Kezelni a darázs- és méhcsípést

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a méh- és darázscsípést?

Méh.jpg
A nyári hónapok egyik legnagyobb veszélye, hogy a strandokon véletlenül belelépünk egy méhébe vagy darázsba, vagy esetleg homokozás közben a gyerekeket csípik meg. Ezért jó már indulás előtt felkészülni egy csípésre, hogy adandó alkalommal gyorsan és hatékonyan tudjuk kezelni azt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hogyan ismerjük fel a csípést? Enyhébb esetben piros duzzanat keletkezik a bőrön, melyet általában szabályos fehér kör határol, és kifejezett szúró fájdalmat érezhetünk. A csípés körüli bőrterület hőmérséklete jóval magasabb lesz. Allergiás reakció esetén pedig ezentúl szédülés, sápadtság, és anafilaxiás sokk léphet fel.
 2. Először távolítsuk el a fullánkot! Sok esetben a méhcsípés után a halott méh fullánkja a csípés közepében marad, ezt mindenképpen távolítsuk el egy csipesz segítségével, hogy ne törjön bele, mivel amíg bent marad a sebben, további fájdalmakat okoz! Ne nyomjuk össze a sebet a fullánk eltávolításához, mivel így még mélyebbre fecskendezhetjük a fullánkban található mérget!
 3. Borogatás a bőrpír ellen! Mielőtt feltesszük a borogatást érdemes kideríteni, hogy méh- vagy darázscsípés történt, mivel a kettő külön borogatást igényel. (Méhcsípés esetén szinte mindig bent marad a fullánk, míg darázscsípés esetén nem.)
  1. Méhcsípés esetén (savas mérge van): alkalmazzunk lúgos borogatást, például szódabikarbóna pasztát vagy hígított ammóniát!
  2. Darázscsípés esetén (lúgos mérge van): a legjobb módszer, ha savas oldatot használunk, például hideg, ecetes vagy citromleves borogatást!
 4. Használjunk antihisztaminos kenőcsöt! A csípés pillanatában az állat méreganyagot juttat a véráramba, mely szétterjedve a testben nagy mennyiségű hisztamin felszabadulását eredményezi, ezért az antihisztaminos kenőcsök hatékony megoldást jelenthetnek a helyi duzzanatra.
 5. Milyen gyógynövények segíthetnek? Az útifüves, petrezselymes, levendula- vagy búzacsíra-olajos bedörzsölés mellett hatékony, ha friss hagymaszeletet helyezünk a csípésre.
 6. Vigyünk be minél több kálciumot a szervezetünkbe! A csípést követő pár órában és az elkövetkező napokban növeljük a kálcium bevitelünket, például pezsgőtabletták formájában!

[szerkesztés] Tippek

 • A méh- és darázscsípés esetén fellépő allergia hosszú távon gyógyítható. Egy 3-5 éves kúrán kell részt vennie a páciensnek, mely alatt fokozatosan növelik a beadott méreganyag mennyiségét, így idővel a szervezet hozzászokik, így a csípések nem idéznek elő allergiás reakciót.
 • A csípést megelőző óvintézkedések alapja, hogy nyári időszakban, ne vegyünk fel a virágok színeire hajazó élénk színű ruhákat, és ne kenjünk magunkra édes ízű, illatú kozmetikumokat, melyek kifejezetten vonzzák a rovarokat!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • ecet vagy citromlé
 • szódabikarbóna
 • csipesz
 • antihisztaminos kenőcs
 • adrenalin injekció
 • útifű, petrezselyem, levendula, hagyma

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha valaki allergiás a rovarcsípésekre, kifejezetten a méh- és darázscsípésekre, annak fokozottan fel kell készülni egy esetleges csípésre, mivel az akár halálhoz is vezethet. Érdemes idejében tudomást szerezni az allergiáról, mivel a többi allergiával szemben ez gyógyítható.
 • Ha a nyálkahártyát éri a csípés, akkor sokkal nagyobb a kockázata az anafilaxiás sokknak, melynek következtében a laza arcszövetek felpuffadnak, az ajkak megdagadnak, a torok összeszorul, így akár légzésleálláshoz is vezethet. Ezért ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni, mert ilyenkor azonnali injekciós segítségre lehet szükség. Ezeknek a sokkoknak a kezelésére nem elég a jól bevált kálcium tabletta, hanem érdemes az allergiás betegeknek adrenalin injekciót hordani maguknál, mellyel orvosolható a csípés okozta rosszullét.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások