Gömbgrill sütőt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gömbgrillsütőt választani?

Gömbgrill.png

Kertben, teraszon tartott, közös baráti vagy éppen családi összejövetelek egyre gyakoribb mellékszereplője a grillezés. A számos grillsütő között különleges helyet foglal el a gömbgrill, amellyel – a zárt sütési eljárásnak köszönhetően – elképesztően puha és ízletes húsokat lehet készíteni. Nem mindegy azonban, hogy mi mellett teszed le voksodat, ezért cikkünkben utána jártunk annak, hogy mire kell odafigyelned a gömbgrill kiválasztása során.

[szerkesztés] Lépések

 1. Álló (lábas) vagy asztali (talpas): A gömbgrillek között kétféle kivitel terjedt el. Az álló felépítésű megoldás esetén, a grill lábakon áll, amelyek közül kettő gyakran kerékkel is fel van szerelve. Ennek köszönhetően egyszerűen és könnyen mozgatható a kertben, nincs szükség külön asztalra, anélkül is kényelmesen elérhető. Az asztali (talpas) verzió még nagyobb mobilitásával tűnik ki, kisebb méretének köszönhetően akár magaddal is viheted egy piknikre, de erkélyen történő sütögetéshez is ez az optimális választás, kényelmes kezeléséhez ugyanakkor egy asztal szükséges.
 2. Átmérő: A méretről az előbb már szót ejtettünk, azonban a megfelelő gömbgrill kiválasztása során a sütőtálca átmérője kulcsfontosságú szempontként jelenik meg. Minél nagyobb a tálca, s ezzel együtt a betölthető faszén mennyisége, annál nagyobb adagot tudsz egyszerre grillezni.
 3. Alapanyag: A gömbgrillek jellemzően rozsdamentes alumíniumból készülnek, aminek több előnye is van. Egyrészt maga a szerkezet könnyebb, ami a hordozhatóságot segíti, másrészt a nyári záporok sem tesznek rozsdakárt benne.
 4. Hőmérsékletszabályozás: Az igazán ínyenc falatok elkészítésének alapfeltétele, hogy a gömbgrill rendelkezzen beépített fedélhőmérővel és szellőztetővel. Ezek segítségével könnyen nyomon követheted és szabályozhatod a grillezési hőfokot, ami a szabadtéri finom fogások elkészítése során szinte elengedhetetlen.
 5. Takarítás: Válassz olyan grillsütőt, ami rendelkezik hamufogóval vagy hamutartállyal. Amikor vége lesz a kerti sütögetésnek, sokkal könnyebben távolíthatod el a hamut a grillből.

[szerkesztés] Tippek

 • Habár a grillrácsok általában – krómozott felületüknek köszönhetően – könnyen tisztíthatók, érdemes beszerezni egy grillkefét az esetleges szennyeződések még könnyebb eltávolításához.
 • A gömbgrill a fedél jóvoltából alkalmas indirekt grillezésre is, ebben az esetben a faszén nem közvetlenül a hús alatt helyezkedik el, hanem attól jobbra és balra a gömb aljában, és egy kis állítható kürtőn át kap friss levegőt.
 • Habár a grillezés egyszerűnek tűnik, a tökéletes gasztroélményhez nagy odafigyelésre és sok-sok fortély elsajátítására van szükség.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gömbgrill,
 • napsütés,
 • társaság,
 • grillezésre előkészített ételek,
 • faszén,
 • faszéngyújtó.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A grillsütőnek lehetőség szerint válassz szélvédett helyet, vihar esetén pedig kitámasztással gondoskodj róla, hogy ne dőljön fel!
 • Faszenes grillnél vigyázz a lecsöpögő zsírral, mert belobbanhat! Hasonlóképpen légy elővigyázatos a grillbegyújtó-folyadék és a grillbegyújtókocka használatakor is. Nagyon óvatosan locsold meg a tüzet, mert nagyon könnyen lángra kapnak ezek az anyagok, és nem egy súlyos balesetet okoztak már a grillezők körében!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Pribeksakkom