Fogyókúrázni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fogyókúrázni?

Fogyokura.jpg
Érdemes betartani pár szabályt és tippet a fogyókúrázásban. Elsősorban azért, hogy az eredmény tényleg látható legyen, másfelől pedig azért, hogy a fogyókúrázás nehogy az egészségünk kárára menjen.

[szerkesztés] Lépések

 1. Növeld az energiafelhasználásod! Ennek legfontosabb eszköze a testmozgás. Kis lépésekben is el lehet kezdeni, mondjuk, hogy ahova eddig kocsival vagy busszal mentél, például bevásárolni, oda most elmehetsz gyalog is, és a sétával már növelheted is az energiafelhasználásod. A másik nagyon jó trükk a lépcsőzés. A kényelmesebb lift helyett válaszd a lépcsőzést, ami az egyik legjobb comb és fenék feszesítő gyakorlat. De persze csak ésszerű körülmények között, azaz, ha esetleg súlyfelesleggel vagy szívproblémákkal küzdesz, akkor először csak 1-2 emeltnyit lépcsőzz! De még a legedzettebbek se vállalják a 4-5 emeletnél magasabb rendszeres gyaloglásokat! Ha pedig komoly súlyveszteséget akarsz elérni rövid idő alatt, akkor legalább 2-3 alkalommal végezz intenzív, egyenletes iramú sporttevékenységet! Heti 6-nál többet semmiképp ne eddz! Annak, aki eddig semmit nem mozgott a heti 3 alkalom már jelentős változásokat indít el, de aki eddig is mozgott valamennyit, annak az igazi súlyvesztéshez növelni kell a mozgás mennyiségét!
 2. Ne koplalj! A bevitt energiamennyiség csökkentése valóban súlyveszteséget okoz, de a koplalás szinte mindig jojo effektushoz vezet. Ne vond meg magadtól drasztikus mértékben a táplálékot, kezd a feleslegesen bevitt energiamennyiség kiiktatásával pl. nassolás, kenyér fogyasztása olyan ételekhez, amelyekhez egyáltalán nem szükséges pl. főzelék vagy a túlzott cukorfogyasztás, például teában vagy kávéban. Ide tartozik a köretek mértékének csökkentése és zöldséggel való kiváltása, illetve a teljes teltségérzet gyümölccsel való elérése. A főétkezések alkalmával csökkentsd a megszokott adagod, és helyette gyümölccsel zárd az étkezést, ami nem csak egészséges, de nem is hizlal.
 3. Csökkentsd a zsiradékbevitelt! Ez nem azt jelenti, hogy semmi zsírt nem ehetsz, csak érdemes mindenből zsírszegényebb, egészségesebb megoldásra váltani. Például napraforgó olaj helyett olíva olajat használni, illetve zsírszegény tejtermékeket vásárolni.
 4. Mi a helyzet a szénhidráttal? Ezt sem kell teljesen száműzni az étrendből, csak jelentősen csökkenteni a bevitelét és átalakítani a forrását. Például elsősorban magas rosttartalmú ételeket fogyassz! Erre jók a gyümölcsök és zöldségek is, amelyek magas rosttartalmuk és telítőértékük mellett alacsony energiatartalmúak.
 5. Igyál több vizet! A vízfogyasztás elsősorban arra vonatkozik, hogy a cukros üdítők, szörpök helyett tiszta vizet érdemes fogyasztani! Másfelől pedig ha kicsit érzed magad éhesnek, igyál egy pohár vizet, amivel egy kis időre csökkentheted az éhségérzetedet.
 6. Napi 5-ször keveset kell enni! A helyes energia-bevitel, ha többször esel keveset. Az öt étkezésből a legjobb, ha 2 legalább gyümölcs és zöldség, és 6 óra után már nem eszel semmit.

[szerkesztés] Tippek

 • Együtt könnyebb! Kezd valakivel együtt a fogyókúrát, így könnyen motiválhatjátok egymást, és ha valaki feladná, akkor a másik bíztathatja.
 • Egyszerűbb, ha a család együtt diétázik. Sokszor az okozza az étrendbeli nehézséget, hogy elég macerás és költséges külön étrendet összeállítani a család minden tagjának, ezért a fogyókúrázó könnyen elcsábul és megszegi a diétáját. De ha nincs otthon olyan étel, amivel elcsábulhatnál vagy csak egyféle fogyókúrás étrend szerint kell főznöd, mert a párod is diétázik, akkor könnyebb a fogyókúra!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sok gyümölcs és zöldség
 • zsírszegény ételek
 • egy társ a fogyókúrában

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Gyermekek esetében különösen veszélyes lehet a fogyókúra! Lehetséges olyan eset, amikor elkerülhetetlen, hogy egy gyermek fogyókúrába kezdjen, mert a súlyproblémái súlyos egészségügyi vagy lelki károkat okozhatnak számára, de ilyen esetben még jobban oda kell figyelni, mert a gyerekek esetében a tápanyagmegvonás súlyos betegségeket idézhet elő!
 • Drasztikus fogyókúra csakis orvosi felügyelettel végezhető. 1000 kcal alatti étrend például csak kórházban, orvosi felügyelet, rendszeres ellenőrzés mellett végezhető.
 • Terhesség és szoptatás alatt még inkább veszélyes lehet a fogyókúra, ezért mindenképpen csak orvosi felügyelet mellett tegyük!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell