Felkészülni az újszülött érkezésére

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felkészülni az újszülött érkezésére?

Felkeszulni ujszulott erkezese.jpg
Az újszülött érkezésére természetesen fel kell készülnie a szülőknek. Sokan azonban ezt kissé túlzásba viszik, a rengeteg jó tanács pedig teljesen elbizonytalaníthat minket. Ne feledjük, hogy a legfontosabb a józan, paraszti ész. És bármilyen tanácsokat is kapjunk, tartsuk észben, hogy a minden gyermek különbözik a többitől, s leginkább mégis a családjára hasonlít, ahhoz kell majd alkalmazkodnia.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készüljünk fel a mellbimbók ingerlésével a szoptatásra! Amikor az újszülött érkezésére koncentrálunk, általában elsőre eszünkbe jut a babakocsi és a pelus beszerzése, de a szoptatásra felkészülés sokkal fontosabb, hiszen ez mélyíti el a gyermek és édesanyja közti kapcsolatot, biztonságot nyújt a baba számára, és az anyatej táplálja a legjobban a kis jövevényt. Ezért már a szülés előtt foglalkozzunk a mellbimbónkkal, fürdés alatt vagy után dörzsölgessük szivaccsal vagy puha kefével, így később mind a babának, mind a mamának könnyebb lesz a szoptatás.
 2. Ügyeljünk az egészséges életmódra, fogyasszunk egészséges ételeket! Ez természetesen már a terhesség előtt is fontos.
 3. Alakítsunk ki egy elkülönített, de mégis könnyen hozzáférhető sarkot a babának. Az ágyat napközben természetes napfény érje, ne kerüljön ablak vagy fűtőtest mellé. A műanyag helyett javasolt a fa járóka. Fontos, hogy a baba a televíziót ne lássa, mert a vibrálás zavarhatja.
 4. Készítsük elő a családtámogatási papírokat!
 5. Keressünk gyermekorvost!
 6. A 36. héttől igyunk meg napi 2 csésze málnalevél teát, ami elősegíti a méhszáj tágulását. Végezzünk gátmasszázst a gát védelme érdekében.
 7. Járjunk el szülésre felkészítő tanfolyamra. Ezt általában a szülészetek ingyen biztosítják.
 8. Amennyiben van már gyermekünk, és apás szülésre készülünk, gondoskodjunk valakiről, aki tud rá vigyázni a szülés alatt.
 9. Sajátítsuk el a megfelelő légzéstechnikát a vajúdás és a szülés megkönnyítésére.
 10. Szerezzünk be egy könnyített babakocsit! A babakocsi kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy megfelelő legyen azon terepviszonyok között, ahol elsősorban használni fogjuk. Rossz utakra javasolt a jó rugózású, nagy kerekes kocsi, városba, buszos közlekedéshez a jól navigálható kisebb babakocsi. Kényelmesen elférjen benne a baba, amikor már nagyobb, ugyanakkor ha túl nagy, nehéz felvinni a buszra, és nem biztos, hogy befér a csomagtartóba. Fontos, hogy több pozíciós legyen a támlája, és fékezhető a hátsó kerék. Előny, ha a kerék bolygósítható/fixálható, ha a tolókar átfordítható, ha nagy teherbírású bevásárlókosárral, ötpontos biztonsági övvel, mosható huzattal, vízhatlan napfénytetővel és esővédővel rendelkezik, továbbá téli babáknál jó, ha van lábzsák.
 11. A babaruháknál elsősorban a praktikusságra és a kényelemre ügyeljünk. A ruhák legyenek 100% pamutból. Könnyen levehető legyen (ne kelljen 65 gombbal bíbelődni, mert sem a mama, sem a baba nem fogja ezt bírni), és nagy előny, ha a lábak között ki lehet kapcsolni pelenkázáshoz. A csipkék birizgálhatják a babát, a fémre allergiás reakciói lehetnek. A nagy nyakkivágás hasznos, hiszen így könnyebb bebújtatni a baba fejét. Ha vállon záródó ruhát veszünk, a gombok vagy cipzár nem nyomja fekvés közben a babát.
 12. Készítsük össze a kórházi csomagot. Vásároljunk hálós vagy „nagyi” bugyit, vagy drogériákban kaphatóak eldobható bugyik is. Emellett szerezzünk be nagy inkontinencia betéteket. Részletes listát itt olvashatsz.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • nagyon sok mindenre

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne stresszeljünk a készülődéskor, az is árt a babának.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag