Felismerni és kezelni a trombózist

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni és kezelni a trombózist?

Trombózis.jpg
A trombózis lényege, hogy a szív által mozgásban tartott vérkeringés a vér érpályán belüli megalvadása miatt az érrendszer valamelyik szakaszán leáll. A trombózis könnyen végzetes következményekkel járhat, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a tünetekre és azonnal orvoshoz forduljunk vele, de előtte már kezdjük meg a kezelést a legegyszerűbb otthoni módszerekkel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hol alakulhat ki trombózis? Leggyakrabban az alsó végtagokban alakul ki trombózis, amely önmagában még nem életveszélyes, amennyiben nem jut el a vérrög valamelyik központi szervbe. Ha a vérrög valamelyik központi szervnél alakul ki. Pl. agy vagy szív, a trombózis szinte azonnali halállal jár.
 2. Melyek a trombózis tünetei? A tünetek a vérrög kialakulásának helyétől függően másképp alakulnak:
  1. Alsó végtag esetén:
   1. Apró bőrelváltozások jelzik a problémát, amelyek akár a lábujjak közti gombásodás formájában is jelentkezhetnek. Általában nem okoz különösebb panaszt, fizikai megerőltetés esetén, mégis könnyen alakulhat ki belőle trombózis.
   2. Hosszabb járás után a lábszárban fájdalom jelentkezik. Idővel ahogy a szűkület terjed, a fájdalom egyre erősebb lesz, és rövidebb ideig tartó igénybevételt követően tapasztalható. Súlyosabb trombózis esetén kitapintható csomóként jelentkezik az erekben a trombózis, amely nyomásra éles fájdalommal jár. A fájdalom kiváltképp a térdhajlatban jelentkezik a lábfej hátrafeszítésének hatására.
   3. Amellett, hogy a lábszár látványosan megduzzad, a felülete meleg lesz a gyulladás miatt. ### A színe először kékesre, majd utána vöröses barnára változik az ereknek, és ezáltal szinte az egész lábszárnak. A trombózis súlyosbodását jelzi, ha a kezdetben a lábszárban jelentkező fájdalom és vörösség egyre feljebb húzódik a comb irányába.
   4. A gyulladás következtében hőemelkedés és szapora szívverés tapasztalható.
  2. A szív ereinek szűkülete esetén: fizikai megerőltetés esetén mellkasi fájdalom jelentkezik, mely pihenésre alábbhagy. Ahogy a szűkület terjed, a fájdalom egyre jobban fokozódik, és egyre kisebb megerőltetés esetén is tapasztalható lesz.
 3. Mi okozhat trombózist?
  1. Különös veszélyben vannak azok, akik valamilyen oknál fogva hosszú időre mozdulatlanságra kényszerülnek, például egy műtét miatt vagy akár terhesség után. De a trombózisra hajlamos emberek esetében akár egy hosszabb repülőút is veszélyes lehet.
  2. A vénás trombózis leggyakrabban valamilyen műtét után alakul ki, közülük is az ortopédiai műtétek betegei a legveszélyeztetettebbek.
 4. Mit kell tennie a trombózis észlelése esetén?
  1. Ha a tüneteket észleljük, azonnal el kell kezdeni jegelni a trombózisgyanús területet, amivel csökkenthető a duzzanat.
  2. Ha korábbi tünetek miatt már szedünk valamilyen véralvadásgátló készítményt, akkor a kezelőorvossal való konzultációt követően elképzelhető, hogy emelni kell a készítmény adagolását.
  3. Szerezzünk be egy gumiharisnyát! Ennek segítségével csökkenthető a lábduzzanat és a mélyvénás trombózis szövődményeinek kockázata.

[szerkesztés] Tippek

 • A trombózis kialakulásában súlyos kockázati tényezők: a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a cukorbetegség.
 • A fogamzásgátló tabletták is véralvadás-könnyítő anyagokat tartalmaznak, ezért növelik a trombózis kialakulásának kockázatát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jégakku a jegeléshez
 • Gumiharisnya

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A dohányzás érszűkülethez vezetheted, így az erek vastagsága, belső átmérője kisebb lesz, hiszen meszes felrakódások boríthatják. A szűk erekben a vörösvérsejtek könnyen összetapadnak, ennek hatására csökken a vér folyékonysága, és nő az alvadékonysága. Ez jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét.
 • A trombózis tüneteinek észlelése esetén azonnal forduljunk orvoshoz a szükséges gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdése érdekében.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka