Eltávolítani a piócát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell eltávolítani a piócát?

A pióca a gyűrűsférgek törzsébe tartozó többnyire édesvízi vérszívó parazita vagy ragadozó, Dél- és Délkelet-Ázsia esőerdeiben azonban találkozhatunk szárazföldi piócákkal is. Hossza a néhány millimétertől akár 30 centiméterig is terjedhet. Többnyire nem veszélyes – sőt a régi és a modern gyógyászatban egyaránt használják/használták -, azonban nem kellemes látvány, így ha megszabadulnánk tőle, azt a következőképpen tehetjük.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készüljünk fel! Számos módon megakadályozhatjuk, hogy a pióca a testünkre tapadjon. Ha az erdőben vagy mocsaras területen sétálunk, viseljünk vízálló, zárt cipőt. A nadrágunk szárát tűrjük be hosszú, vastag zokniba. Ha előre láthatóan olyan vízen kell átgázolnunk, melyről tudjuk, hogy piócák lehetnek benne, a lábainkat kenjük be petróleumzselével.
 2. Ellenőrizzük a testünket! A vérszívó piócák érzéstelenítőt bocsátanak ki, így a legtöbbször meg sem érezzük, hogy átharapták a bőrünket. (Emellett egyes piócák hirudin elnevezésű véralvadásgátlót is fecskendeznek a sebbe így könnyítve meg a vérszívást.) Ha olyan területen haladtunk át, ahol jó eséllyel összeszedhettünk néhány ilyen parazitát, vizsgáljuk meg a testünket.
 3. Visszavonulás vagy támadás? Ha piócát találunk magunkon, két dolgot tehetünk. Az erősebb idegrendszerrel rendelkezők magukon hagyhatják, mivel amint a pióca teleszívta magát, többnyire magától lehullik. Ha azonban nem igazán tudjuk elfogadni a tényt, hogy ez a cseppet sem gusztusos élősködő rajtunk vacsorázzon, akkor ecetet, citromlét, sót vagy rovarriasztót tegyünk rá, melytől feltekeredik és leesik.
 4. Fertőtlenítsünk! Szappanos vízzel vagy jóddal mossuk le a sebet, hogy a fertőzést elkerüljük. Amennyiben a seb tovább vérzik, tegyünk rá nyomókötést.
 5. Időnként vizsgáljuk meg a sebet, hogy nem fertőződött-e el! Ellenőrizzük, nincs-e pirosság, duzzanat, érzékenység vagy gennyesedés.

[szerkesztés] Tippek

 • Az orvosi pióca az Egyesült Államokban már hivatalos orvosi „segédeszköz”, segít például a duzzanatok megszüntetésében, a fájdalom kezelésében, mikrosebészeti beavatkozások során, de fiatalító kezelésként is kínálják.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • hosszú, vastag zokni, hosszú nadrág, vízálló, zárt cipő
 • petróleumzselé
 • citromlé, só, ecet vagy rovarriasztó
 • jód vagy szappanos víz
 • nyomókötés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amennyiben a piócát kiszakítjuk, nagyobb seb alakulhat ki, mely tovább vérzik.
 • Ne használjunk öngyújtót vagy gyufát a pióca eltávolításához, mivel megégethetjük a bőrünket.
 • A pióca nem igazán hordoz fertőzéseket, azonban előfordul, hogy emésztőrendszere Aeromonas hydrophila nevű baktériumot tartalmaz, melynek következményei enyhébb, híg székletürítésétől a súlyos, véres hasmenésig terjedhetnek.
 • A pióca nagyon ritkán megtelepedhet például a végbelekben, a hüvelyben vagy a húgycsőben is. Mivel ezt nehéz észrevenni, ezért különösen figyeljünk arra, ha egy mocsaras séta után e területekből vérzést tapasztalunk, s forduljunk orvoshoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások