Eltávolítani a benőtt szőrszálat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell eltávolítani a benőtt szőrszálat?

Benott-szor.jpg

A benőtt szőrszál problémájával gyakrabban találkoznak azok, akiknek göndör vagy nagyon erős szálú a szőrzete, de a helytelen vagy túl gyakori epilálás, gyantázás is növeli az esélyét. Ha a szőrszál visszahajlik és a hámréteg alatt nő tovább, az előbb-utóbb gyulladáshoz vezet, ezért érdemes azonnal megpróbálkozni a probléma kezelésével. Az alábbi lépéseket követve magad is megpróbálkozhatsz a benőtt szőrszál eltávolításával.

[szerkesztés] Lépések

 1. Márts meleg vízbe egy szivacsot vagy törölközőt, majd alaposan dörzsöld át vele az érintett területet – így egyrészt megtisztítod a benőtt szőrszál környékét, másrészt az elhalt hámsejteket is eltávolítod.
 2. Alkoholos kézfertőtlenítővel vagy más fertőtlenítőszerrel töröld át a bőr felszínét, valamint azt a tűt vagy csipeszt, amit a szőrszál eltávolításához kívánsz használni.
 3. Tegyél az érintett bőrfelületre párakötést vagy meleg pakolást: egy puha textíliát márts olyan minél melegebb vízbe, majd helyezd a benőtt szőrszál fölé, és nyomd rá a felületre. Frissentartó fóliával átkötheted, de az is elég, ha kézzel megtartod a helyén a ruhát. Ha kezd kihűlni, újra mártsd meleg vízbe a textilt. Legalább 10 percen át alkalmazd a pakolást – ezalatt a bőr és felpuhul, és gyakran a szőrszál is közelebb kerül a felszínhez, így könnyebb kiszedni.
 4. Ha látod a szőrszál végét, akkor próbáld körömmel összenyomni a bőrt, mintha pattanás lenne – a szőrszál kemény vége néha már ettől is kifordul.
 5. Ha egy-két próbálkozás nem vezet eredményre, akkor a fertőtlenített tűvel vagy csipesszel próbáld meg kiszabadítani a bőr alól a szőrt. A benőtt szál gyakran képez hurkot, amibe bele tudsz nyúlni a tűvel, és így ki tudod bújtatni a végét. Nem kell mélyre „leásni” a bőrben és az egész szőrszálat kiműteni, csak a végét kell kiszabadítani!
 6. Ha sikerült felszínre hozni a szőrszál végét, akkor már „rendesen” nő tovább, nem fog újra visszakanyarodni. Hagyd békén pár napig, hogy a környező bőrfelület meggyógyuljon.
 7. Csak akkor távolítsd el a szőrszálat, ha a bőr már nem érzékeny körülötte. Ekkor húzd feszesre a bőrt, majd a tövénél fogd meg egy csipesszel, és egyetlen határozott mozdulattal rántsd ki – így viszonylag kis hámsérülés keletkezik, ami meggyógyul, mire a szőrtüszőből növekvő újabb szál eléri a felszínt.
 8. Az eltávolított szőrszál helyét fertőtlenítsd le, hogy elkerüld a szőrtüsző begyulladását.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a benőtt szőrszál vége nem látszik, próbáld naponta többször átdörzsölni a felületet (bőrradírt vagy hámlasztó kenőcsöt is használhatsz), és a meleg vizes borogatást is ismételd meg – ez előcsalogathatja a szőrszálat. Ha azonban egy-két nap után sem javul a helyzet, vagy nagyon fájdalmassá, gyulladttá válik a terület, fordulj szakképzett kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz!
 • Ha gyantázás, epilálás, illetve borotválkozás közben használt helyes technika segít megelőzni a szőrszál benövését.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fertőtlenítőszer
 • Tű vagy csipesz
 • Tiszta ruhanemű a borogatáshoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A benőtt szőr akár nagyon fájdalmas, gennyes gyulladáshoz is vezethet – ilyenkor már ne próbáld otthon eltávolítani, hanem fordulj szakemberhez – kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz!
 • Ha a benőtt szőrszálat sokat piszkálod, majd nagyobb hámsérülés árán kitéped, akkor a helyén nehezebben gyógyul be a bőr – ezután pedig az újabb szőrszál is nagyobb valószínűséggel fog benőni.
 • A benőtt szőrszálhoz hasonló panaszokat okoz a szőrtüszőgyulladás is – de ez nehezebben gyógyul, hiszen nem egyszerű fizikai probléma, hanem a legtöbb esetben bakteriális fertőzés okozza. Próbáld kezelni fertőtlenítőszerrel, pattanás elleni krémmel – ha azonban a probléma súlyosbodik, fordulj szakemberhez!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki