Elsősegélyt nyújtani asztmás roham esetén

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elsősegélyt nyújtani asztmás roham esetén?

Asztma spray.jpg
Az asztmás rohamoknak többféle előidézője is lehet. Kialakulhat valamilyen allergiás reakció következtében vagy eleve egy veleszületett betegség. Mindkét esetben valamilyen irritáció következtében a hörgők és a hörgőcskék begyulladnak, majd nyák képződik körülöttük. Ennek következtében a hörgők simaizomzata rendellenesen összehúzódva működik. Ez a légutak beszűkülését eredményezi, tehát nehézzé válik a légzés. Általában kisgyerekeknél gyakori betegség, de a felnőttek sincsenek manapság biztonságban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerjük meg a kiváltó okokat! Az asztmás rohamokra való hajlandóságot növeli, ha valamelyik szülőnknél is volt már ilyen betegség. Emellett nagy füst, légszennyeződés, légúti fertőzések, allergének (por, pollen), nagy fizikai terhelés és stressz is előidézhet asztmás rohamot.
 2. Ismerjük fel a roham tüneteit! A légszomj és fulladásérzet talán a legjellemzőbb tünetei, de még más egyéb is egyértelműen utal az asztmás rohamra. Ezek a a száraz köhögés, köhögési inger, a sípoló-szuszogó légzés és szorító fájdalom mellkasi tájékon. Súlyos esetben, amikor a beteg légzése sokáig nem normalizálódik, akár oxigénhiány és annak jelei is jelentkezhetnek. Ezek a szapora pulzus, az ajkak és a bőr lilás elszíneződése, verejtékezés. Végső esetben az eszméletvesztés lehetősége is fennáll.
 3. Biztosítsunk nyugodt környezetet! Az első és legfontosabb feladat, hogy a beteget nyugtatással, magabiztos higgadtsággal rávegyük és segítsük a normális levegővételre. A legjobb, ha számára kényelmes pózba helyezzük, ami általában félülő testtartás. Még jobb, ha meg tudjuk őt kímélni a zavaró körülményektől, nyüzsgéstől.
 4. Ha van, segítsük a rohamoldó spray használatát!
 5. Óvjuk a beteget a kihűléstől! A szapora légzés következtében az oxigénszint is felborulhat a vérkeringésben, mely miatt a beteg fázhat, könnyen kihűlhet. Ezért takarjuk be pokróccal, meleg takaróval vagy akár egy plusz kabát is megfelelő lehet erre a célra.
 6. Súlyos és múlni nem akaró asztmás roham esetén hívjunk mentőt!
 7. Ha a beteg elveszti eszméletét, helyezzük stabil oldalfekvésbe!

[szerkesztés] Tippek

 • Ismerjük fel időben a beteg állapotának romlását, hogy időben tudjuk segítséget hívni!
 • Gyerekeknél különösen fontos a nyugodt légkör megteremtése a roham esetén!
 • A hideg pára segíthet az egyenletes, lassú légzés beállításában.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Nyugalom
 • Higgadtság
 • Pokróc, meleg takaró
 • Rohamoldó spray
 • Telefon mentőhíváshoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne arra kérjük, hogy vegyen mély levegőket! Ugyanis asztmás roham esetén nem a levegővétellel vannak nehézségei a betegnek, hanem a megfelelő kilégzéssel.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah