Egészségvédő életmódot folytatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell egészségvédő életmódot folytatni?

Healty.jpg
Az ember életmódját szokások alapozzák meg. Egészségünk tekintetében vannak helyes - az egészségünket szolgáló - és helytelen - a szervezetünket valamilyen mértékig károsító - szokásaink. Az erőnlétünket, a fizikai és szellemi teljesítőképességünket a testünkben zajló biokémiai folyamatok határozzák meg (emésztés, enzimműködés, felszívódás, beépülés, kiválasztás, regeneráció stb.), amelyeket nagymértékben befolyásolhatunk az életvitelünkkel. Az egészséges életmódnak számos minőségi alappillérének kell lennie: a táplálkozás, a levegő, a víz, a napfény, a testmozgás, a pihenés, a mértékletesség és a lelki nyugalom. Most segítséget nyújtunk, hogyan tegyük egészségesebbé hosszútávon az életvitelünket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Figyeljünk a táplálkozásunkra! A helyes és egészséges táplálkozás magában foglalja az ételek megfelelő minőségét és mennyiségét. Érdemes az étkezésünket alacsonyabb zsiradék- és fehérjebevitelre csökkenteni, míg az ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag hüvelyesek, diófélék, teljes őrlésű gabonák, zöldség és gyümölcsfélék nagyobb arányú beépítése szükséges az étrendünkbe. Kevesebb húst (az is főleg hal legyen) és kevesebb tejterméket (joghurt, kefir és sajtfélék formájában) tartalmazzon az étrendünk.
 2. Friss levegő, mély légzés: a szervezetünk oxigénellátottsága szempontjából lényeges, hogy lehetőségünk szerint a nap nagy részében helyes légzéstechnikát alkalmazzunk (úgy nevezett hasi légzést), amelyet érdemes elsajátítani, valamint a zárt helyiségeket rendszeresen szellőztetni. A helyes légzéstechnika megtanulását főként ázsiai sportágak segítségével, köztük a Tai Chi alkalmazásával tanulhatjuk meg. A szervezet részleges oxigénhiánya fáradékonysághoz, fejfájáshoz, türelmetlenséghez, és nem egyszer agresszív magatartáshoz vezethet.
 3. Öntsünk tiszta vizet a poharunkba! A vízfogyasztásunk során nagy hangsúlyt kell helyeznünk a megfelelő mennyiségű (napi 2-3 liter) folyadék elfogyasztására. Fontos, hogy a szomjúságérzést nem szabad megvárni, ekkor már dehidratált a szervezetünk. A vízfogyasztást nem célszerű az étkezéssel egy időben, valamint az étkezés után közvetlen beiktatni, mivel ekkor az emésztést lassító hatása van. A víz külső alkalmazásával (pl. váltóvizes fürdő) javíthatunk a vérkeringésünk és az immunrendszerünk működésén. Figyeljünk oda, hogy lehetőleg forrás-, ásvány- vagy szűrt vizet, akár napi szinten kevés lúgos vizet fogyasszunk.
 4. Legyünk minél többet a szabadban! A napfénynek fontos szerepe van a D-vitamin előállításában, valamint bizonyos antidepresszáns hatású anyagok termelődésében. Naponta legalább 15-20 perces napfényen tartózkodás javasolt évszaktól függetlenül.
 5. Mozogjunk, sportoljunk napi rendszerességgel! A gyakori (hetente legalább 3x), intenzív, dinamikus mozgás ajánlott. A testmozgás hatására erősödik a szívizomzat, tágul a tüdőkapacitás, illetve javul a belső szervek és a csontok vérellátása. Ráadásul a szervezetünkben jó hatású endorphin hormon (boldogsághormon) termelődik, amely fájdalomcsillapító és nyugtató hatásával segíti a lelki nyugalom megteremtését.
 6. Minőségi és mennyiségi pihenés! Az alvás során regenerálódunk fizikailag és szellemileg egyaránt. A pihenésszükségletünk ugyan a korunk előrehaladtával minimálisan csökken, de a felnőtteknek is átlagosan 7-8 órára van szükségük a regenerálódáshoz. Lényeges betegségmegelőző anyagok termelődnek éjszaka a szervezetünkben, különösen az éjfél előtti időszakban (10 órától pihen a szervezet). A napi aktivitásunkat és teherbíró képességünket a pihenés ideje és minősége erősen meghatározza.
 7. Csak mértékletesen! A mértékletességnél elengedhetetlen, hogy a szervezet számára káros élelmiszereket mellőzzük (alkohol, cigi, cukor), viszont nem szabad túlzásba vinni az egészséges élelmiszerek fogyasztását sem. A mértékletesség a táplálkozáson kívül az élet más területeire is kiterjed (pl. munka, sport, pihenés stb.).
 8. Tedd rendbe a lelki békédet! A belső nyugalom és béke a pozitív szemléletmódot és a problémakezelést foglalja magában. Ezek mind hatással vannak egyaránt a családi életünkre, a baráti és munkahelyi kapcsolatainkra is. Beszélgessünk és töltsünk sok időt a barátainkkal, a párunkkal, a gyerekeinkkel, osszuk meg a problémáinkat és kérjünk segítséget a számunkra legközelebb álló személyektől. Az aktív testmozgás, pihenés, relaxáció, valamint az építő és pozitív gondolkozású szociális környezet, olvasmányok, személyiségfejlesztés, mind-mind hozzájárulhatnak a belső békénk megteremtéséhez.


[szerkesztés] Tippek

 • Az úszás, a kocogás, a kerékpározás és a torna a legjobb feszültségoldó és egészségmegőrző sportok közé tartoznak.
 • Érdemes napi többször (5-6x) kisebb étkezéseket tartani.
 • Iktassunk be minden étkezéshez kis adagokban zöldségeket.
 • Együnk nyugodtan, és szánjunk rá minimum 30-45 percet.
 • Rágjuk meg alaposan az ételt, és ne kapkodva együnk.
 • Aludjunk napi 7-8 órát, és próbáljunk minél korábban lefeküdni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ökobolt, egészségcentrum, élelmiszerbolt
 • Relaxációs zene
 • Sportruha
 • Könyvek
 • Barátok, társ

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bármilyen étrend- vagy életmódváltozást tervezünk, előtte kérjük ki az orvosunk tanácsát, és lehetőleg dietetikussal vagy táplálkozás szakértővel állítsuk össze az új étrendünket.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • A cikk a Tudomány és Életmód magazin alapján készült.

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező