Egészségessé tenni az otthonunkat (allergiások, ekcémások, asztmások számára)

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell egészségessé tenni az otthonunkat (allergiások, ekcémások, asztmások számára)?

Egeszsegesse tenni otthonunkat.jpg
A cikkünkben szereplő tippek nem csak az allergiában, ekcémában és asztmában szenvedőknek hasznosak, de mások is egészségesebbé tehetik környezetüket e tanácsok betartásával.

[szerkesztés] Lépések

  1. Szellőztessünk naponta. Sok ember nem szellőzteti a szobáját legalább 5-10 percig naponta (télen sem!), pedig a nyitott ablak megszabadít minket a túlzott páratartalomtól, füsttől, dohány- és más kellemetlen szagtól, és friss levegő áramlik a helyükre. Természetesen lehet használni légfrissítőt is, de a szellőztetés ingyen van, továbbá az otthonunkat és a közérzetünket és jobbá teszi.
  2. Tartsuk a nedvességet egy kényelmes szinten. A száraz levegő kiszárítja a bőrt, ami az ekcémában szenvedőknek további kellemetlenségekkel járhat
  3. Szabaduljunk meg a portól. Egy porszem tartalmazhat anyagrészecskéket, emberi bőrt, baktériumokat, állati szőrt, pollent, szemcséket, penész spórákat, ételdarabokat, atkákat, valamint atkák maradványait. A házi por az allergia legfőbb okozója az embereknél, ami folyós, vagy éppen eldugult orral jár. Továbbá ezek az allergiás reakciók felgyorsíthatják és irritálhatják az asztmát és ekcémát.
  4. Szabaduljunk meg az atkáktól. Az atkák csak mikroszkóppal láthatók. A meleg és nedves helyeket szeretik. Mivel a borításokon élnek, szeretik az ágyhuzatot, kárpitot, kárpitozott bútorokat, ruhákat, szekrényeket és autóüléseket. Általában túlélik az átlagos porszívózást, mivel mélyen beleássák magukat az anyagba, valamint szívó párnácskák vannak a lábaikon. Egy alapos porszívózás minden nap csökkentheti az atkák számát.
  5. Ha lehet, válasszunk fa padlóburkolatot vagy csempét. Egy finom seprővel minden nap meg lehet tisztítani a fa padlóburkolatot vagy csempét, de ez a kárpiton nehéz feladat lenne. A padlószőnyeg a poratkák paradicsoma. Egy négyzetméternyi szőnyegen akár 100.000 darab is lehet. Habár a legolcsóbb padlóburkolat a PVC, mégis a mérgező anyagok egyik forrása, sokszor hosszú távú hatást fejt ki a környezetre. Ma már léteznek anti-allergén padlóburkolatok is.

[szerkesztés] Tippek

  • Az allergia a felfokozott és túlteljesítő immunrendszer következménye. Sok típusa van az allergiának, néhány genetikai eredetű. Ha a szülők akármelyike ekcémában, allergiában, vagy asztmában szenved, nagy valószínűséggel a gyerekeik is egyet, vagy többet örökölhetnek ezek közül. Néhány allergia kapcsolatfüggő, azaz ahhoz, hogy allergiás reakciónk legyen, az allergénnek kontaktusba kell lépni. Az ekcéma, az asztma és a szénanátha az allergia egy fajtájának tekinthető. A fiataloknál majdnem minden asztma allergiás asztma. Ez azt jelenti, hogy asztmára hajlamos géneket örököltek, ehhez járulnak hozzá a környezeti allergén elemek, mint a házi poratka, a kutya és a macska, mint elősegítő tényezők.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Szellőztetés
  • Rendszeres takarítás
  • Porszívózás

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag