Diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni?

Dios makos bejgli.jpg

Mert gyorsan elkészíthető, finom, és ebben a mai rohanó világban nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a sütink. Én és sokan mások e recept alapján sütjük a bejglit már sok éve.

[szerkesztés] Lépések

  1. Töltelék elkészítése (Érdemes először ezt elkészíteni, mivel a bejgli tésztája nem igényel kelesztést.):
    • A darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd tejjel összekavarjuk. (Én nem szoktam főzni.)
    • Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt, de akár birsalmasajttal is ízesíthető.
    • A diós tölteléket is ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.
    • A töltelék mennyisége a három rúd tésztához van kialakítva. Ha valaki a három rudat szeretné mind a két ízzel elkészíteni, akkor a töltelékek aránya változik, mivel a fent megadott mennyiség három rúdra van kialakítva ízenként. Attól függ, hogy egy ízből egy vagy két rúd készül.
  2. Tészta összeállítása:
    • A tejfölt, a zsírt /nem olvasztva!/, valamint a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
    • Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, kb. 60-80 dkg-ot vesz fel. Azonban ne készítsünk túl kemény tésztát!
    • Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
    • Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
    • Megszurkáljuk villával az oldalát és a tetejét is, majd tojással megkenjük.
    • Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kisütjük.

[szerkesztés] Tippek

  • Még az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis folpackba csomagolva sokáig eláll, több napig friss marad.
  • Én már fagyasztottam is le, és amikor kiolvasztottam, ugyanolyan finom volt.
  • A képen látható két szélső bejglibe kis kockákra vágott birsalmasajtot tettem. Nagyon finom volt vele.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Tésztához (3 rúd lesz a tésztából):
    • 1 pohár tejföl (2 dl)
    • 1 pohár sertészsír
    • 2 egész tojás
    • 3 evőkanál cukor
    • 1 kávéskanál só
    • 1 csomag élesztő (5 dkg)
    • kb. 60-80 dkg liszt
  • Kenéshez:
    • 1 tojás
  • Mák töltelékhez (3 rúdhoz):
    • 50 dkg mák
    • 40 dkg cukor
    • tej
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • Ízesíteni lehet: reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal.
  • Dió töltelékhez (3 rúdhoz):
    • 50 dkg dió
    • 40 dkg cukor
    • tej
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákos tölteléket.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Általában az a gond a bejglikkel, hogy könnyen kirepednek. Ezért nem szabad túl szorosra feltekerni a tésztát, mert sülés közben a töltelék egy kicsit megnő, és ha nincs hova nőnie, akkor kireped a tészta!
  • A feltekert tészta oldalát és a tetejét is meg kell szurkálni villával, hogy sütés közben a tésztában keletkezett gőz el tudjon távozni!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Kiss Imréné Magdi pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére (1. helyezett)

Az oldal szerzői

Bya