Csökkenteni a túlzott izzadással járó kellemetlenségeket

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csökkenteni a túlzott izzadással járó kellemetlenségeket?

Tulzott izzadas.jpg
A hőmérséklet-növekedés, a hormonális változások, a fizikai megterhelés, valamint a hangulatingadozás hatására a bőrben található idegvégződések aktiválják a talpunkon, a tenyerünkön és a hónaljunkban elhelyezkedő több millió izzadságmirigyet, és megindul a verejtékezés. Az izzadás ugyan kellemetlen, de segít a testhőmérséklet szabályozásában, és a szervezet így választja ki az anyagcsere során felhalmozódott méreganyagokat is. Hiperhidrózisról, azaz krónikus, túlzott izzadásról akkor beszélünk, ha valaki betegség nélkül, a normálistól kezdve a hideg környezetig, bármilyen szituációban, és testi megerőltetés nélkül is izzad. A túlzott izzadás lehet genetikai eredetű, de kiválthatják stresszes hatások és erős érzelmek, illetve a hormonháztartást érintő változások (pl. pubertáskor, terhesség, elhízás). Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan tudjuk csökkenteni/megszüntetni a túlzott izzadással járó kellemetlenségeket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szárítsuk meg alaposan a lábfejünket, a lábujjak között is! Ezzel elkerülhetjük a lábgomba kialakulását.
 2. Frissítsük fel a lábfejünket! Reggel és este mossuk meg a lábfejünket, majd kenjük be dezodoráló krémmel, vagy dörzsöljük be rozmaringos testápolóval, amely élénkítő hatással bír, és kellemes illata van.
 3. Járjunk lakásunkban mezítláb vagy gyapjú/pamut zokniban! Továbbá naponta váltsunk cipőt, az éppen nem használtat pedig szellőztessük ki.
 4. Havonta cseréljük a talpbetétünket! Ha van a cipőnkben talpbetét, akkor azt érdemes rendszeresen újra cserélni, vagy ha mosható, akkor kimosni, mert használata során sok nedvességet szív fel.
 5. Hordjunk 100%-os pamut zoknit! A műszálas zokni elzárja a nedvesség és a meleg útját, ezért a lábfejünk nem tud megfelelően szellőzni.
 6. Használjunk természetes alapanyagokból készült izzadáscsökkentőket! A boltban kapható dezodorok többsége alumíniumot tartalmaz, amely eltömíti a pórusokat, így meggátolja, hogy a méreganyagok eltávozzanak a szervezetünkből, és más káros hatásaival is számolnunk kell.
 7. Fogyasszunk naponta zsályateát! Ehhez fél liter vízben forraljunk fel egy teáskanál zsályalevelet, és hagyjuk benne 10 percig. Az így elkészült zsályateát naponta háromszor, napszakokra lebontva fogyasszuk.

[szerkesztés] Tippek

 • Hogyan kell természetes dezodort készíteni házilag?
 • Ha az erős verejtékezés hátterében a stressz áll, akkor rendszeres sportolással, edzéssel csökkenthetjük a minket érő stresszes hatásokat, ezzel együtt pedig a túlzott izzadást is. A sportolás közbeni természetes verejtékezéssel a szervezetünkben felgyülemlett mérgeket is eltávolíthatjuk.
 • A stresszt az adott helyzetre való felkészüléssel is leküzdhetjük, így a fokozódó izzadást is. Ha tudjuk, hogy állásinterjúra megyünk, akkor készítsük fel magunkat a várható szituációra. Gyakoroljuk be, hogy mit szeretnénk mondani, és tudatosítsuk magunkban, hogy izgulni fogunk, de ez nem okozhat problémát.
 • A mértéktelen alkohol-, kávé- és teafogyasztás, valamint a dohányzás és az erős fűszerek kerülésével is csökkenthetjük a verejtékezést.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • dezodoráló krém/rozmaringos testápoló
 • pamut zokni
 • természetes anyagokból készült dezodor
 • zsályatea
 • idő és türelem az izzadás csökkenéséhez/megszűnéséhez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A túlzott izzadás általában más betegségekkel (pl. pajzsmirigy-túlműködés, mellékvesekéreg probléma, cukorbetegség, hormonális zavarok, szívgyengeség, idegrendszeri betegség, nagyfokú szorongás, a szimpatikus ideg sérülése) hozható összefüggésbe. Figyeljünk oda ezek tüneteire!
 • Kérjük szakember (pl. holisztikus szemléletű orvos) segítségét a túlzott izzadás okainak felderítéséhez, illetve ha szükséges, akkor a kezeléséhez!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia