Biztonságosan napozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságosan napozni?

Sunbathe.jpg
Tekintettel arra, hogy a leégés az elsődleges kiváltó oka a bőr idő előtti öregedésének és a bőrrák kialakulásának, mindenkinek kötelező lenne tudnia az UV-védelem alapvető fő szabályait. Most a biztonságos napozás szablyait mutatjuk be.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az alapvető napozási időszakot feltétlen tartsuk be! A szabadtéri eseményeket semmiképp se a déli órákra tervezzük. Az egészségügyi előírás szerint a délelőtt 10 és délután 4 óra közötti időszakban nem ajánlott hosszasabb ideig kint tartózkodni a tűző napon, ugyanis ilyenkor fokozottan veszélyes az UV sugárzás.
 2. Használjunk kiegészítőket! Viseljünk kalapot vagy sapkát, és UV szűrős napszemüveget is a nagyon nagy melegben. A napszemüveg védi a szemünket a káros UV sugárzástól, míg a kalappal megelőzhetjük a napszúrást és árnyékolva tarthatjuk a fejünket.
 3. Tartózkodjunk árnyákos, hűvös helyen! A nap folyamán, ahányszor csak lehet, főként árnyékos, hűvös helyen üljünk. Amennyiben nem tudjuk elkerülni a közvetlen déli forró napsütést, próbáljunk minél többet árnyékban tartózkodni, mert így kevésbé ér minket az UV sugárzás.
 4. Fontos a megfelelő ruházat! Viseljünk szorosan szőtt ruhákat, így megvédjük magunkat a káros sugaraktól. Kerüljük továbbá a sötét színű ruhákat, mert ezek nagyon beszívják a meleget és felforrósítják a testünket. Minél lazább, világosabb és könnyedebb ruhát viseljünk.
 5. A naptej használata kötelező! Mindig széles spektrumú, legalább 15 faktoros fényvédő krémet vigyünk fel magunkra. Kenjük be vele alaposan a bőrünket a nap folyamán akár 2-3x, legalább 20-30 perccel a napozás, napra menetel előtt. Használjunk egy átfogó UVA és UVB fényvédő krémet, amely blokkolja mindkettő típusú UV sugárzást, és csökkenti a bőrbetegségek kockázatát.
 6. Figyeljünk arra, hogy vízhatlan naptejet használjunk! Sokan, amikor strandolásra készülnek és bekeni magukat fényvédővel, nem gondolva arra, hogy a fürdőzés leoldja a bőrünkről a védőréteget, ezért a krémet pótolnunk kell. Ráadásul sokszor izzadunk a nap folyamán, így is lejöhet rólunk a krém. A boltokban kaphatunk széles választékban vízálló krémeket.
 7. Az étkezés fontossága a védelemben: fogyasszunk minél több olyan ételt, amely csökkenti az UV sugárzás káros hatásait a szervezettünkben –ilyenek az antioxidánsok és a likopin, amelyeket főleg a piros bogyós gyümölcsökben, zöldségekben találhatunk meg, illetve a zöld tea is jó megoldás lehet.

[szerkesztés] Tippek

 • Használjunk vízhatlan napkrémet.
 • Minél többet tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Naptej
 • Világos ruházat, kalap
 • Sok víz
 • Árnyékos, hűvös hely

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Délelőtt 10 és délután 4 óra közötti időszakban nem ajánlott hosszasabb időtartamig kint tartózkodni a tűző napon.
 • Használjunk egy átfogó UVA és UVB fényvédő krémet, amely blokkolja mindkettő típusú UV sugárzást, és csökkenti a bőrbetegségek kockázatát.
 • Legalább 20-30 perccel a napozás, napra menetel előtt kenjük be magunkat naptejjel.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező