Bejglit sütni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bejglit sütni?

Bejgli.jpg

A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb eleme a bejgli. Az igazán szerencséseket a nagymamájuk vagy az anyukájuk meglepi egy kis bejglivel, de akiknél nem kerül magától az ünnepi az asztalra a finomság, azoknak összegyűjtöttük a bejgli készítés fortélyait.

[szerkesztés] Lépések

  1. Állítsuk össze a tésztát! Ehhez keverjünk össze 0,5kg átszitált lisztet, 1 dkg sóval, majd szétmajszolva adjuk hozzá a margarint és jól dolgozzuk össze! Adjuk hozzá az élesztőt és a porcukrot, majd a tojás sárgáját és a végén öntsük hozzá a tejet! Mindezt jó alaposan dolgozzuk össze, hogy ne morzsolódjon szét a tészta és ne legyenek repedések rajta!
  2. Válasszuk szét a tésztát 4 egyenlő részre! A négy egyenlő darabot külön-külön körkörös mozdulatokkal gyúrjuk át még egyszer, hogy minden levegőt kiszorítsunk a tésztából!
  3. Hűtőben egy órán keresztül pihentetjük a tésztát, hogy az élesztőnek köszönhetően megkeljen a tészta.
  4. Készítsük el a tölteléket! Amíg a hűtőben pihennek a tészták, addig pont van időnk összeállítani a tölteléket.
    1. A diós töltelék összeállítása: A vízben főzzük fel a fahéj és vanília rudakat, majd a tálban összekevert diót, cukrot, reszelt citrom és narancs héját és mézet forrázzuk le a forró vízzel! Majd ezt keverjük össze!
    2. A mákos töltelék összeállítása a dióséhoz hasonlóan történik, csak a mákoshoz tartozó adagokkal.
  5. A külön választott tésztadarabokat nyújtsuk ki téglalap alakú tésztává, majd egyenletesen oszlassuk el rajtuk a megfelelő mennyiségű tölteléket!
  6. Tekerjük fel a bejglit! A két oldalsó szél behajtogatásával tekerjük fel a tésztát, majd tegyük bele a sütőbe úgy, hogy az a fele legyen alul, ahol a felhajtás végződik.
  7. Kenjük le a tészta tetejét a tojás sárgájával, ha ez megszáradt, akkor pedig a tojás fehérjével!
  8. Előmelegített sütőben 170°C-on 40 percig süssük, amíg túlságosan meg nem barnul a teteje!

[szerkesztés] Tippek

  • A töltelék eloszlatásakor hagyjunk legalább 1 inkább 1,5 centi helyet a tészta oldalától, hogy ne repedjen szét a tölteléktől.
  • Mikor felhajtjuk a töltelékkel teli tésztát a két oldalán hajtsuk be a tésztát, hogy ott ne jöjjön ki a töltelék sütés közben!
  • A tészta és a töltelék ideális elosztása, hogy amennyi a tésztadarab súlya kb. ugyanannyi tölteléket rakjunk hozzá és oszlassunk el benne!
  • A töltelékek adagjait úgy írtuk össze, hogy akkor lesz a tésztához elegendő töltelék, ha a diósat és a mákosat is elkészítjük. Tehát, ha mondjuk csak diósat vagy csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg az adagokat!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] A tészta hozzávalói

  • 0,5 kg liszt
  • 0,5 dkg só
  • 1 dkg élesztő
  • 5dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 20 dkg margarin
  • 1,5 dl tej

[szerkesztés] A diós töltelék hozzávalói

  • 50 dkg dió
  • 30 dkg porcukor
  • 8 dkg méz
  • 5 dkg mazsola
  • 1 vanília rúd
  • 1 rúd fahéj
  • 2 dl víz
  • 1 citrom héja
  • fél narancshéj

[szerkesztés] A mákos töltelék hozzávalói

  • 40 dkg mák
  • 30 dkg kristálycukor
  • 10 dkg méz
  • 1 citrom héja
  • 5 dkg mazsola
  • 1 vaníliarúd
  • fél narancshéj
  • 2 dl víz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A sót alaposan oszlassuk el a lisztben, mivel, ha nem így teszünk, akkor az élesztő nem tudja kifejteni hatását, és nem lesz elég omlós a bejglink!
  • Mindig úgy helyezzük a tésztát a tepsibe, hogy az a rész legyen alul, ahol a felhajtogatáskor elfogyott a tészta, mivel ha ez felülre kerül, akkor a meleg levegőtől könnyen felnyílik és kirepedezik a tészta!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Bejgli

[szerkesztés] Bejgli recept

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Nagyi receptje

Az oldal szerzői

Bianka, Kiscsillag