Atkins diétát csinálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Atkins diétát csinálni?

Atkins.jpg
Az Atkins diéta sokak számára csábító, hiszen önsanyargatás, éhezés nélkül szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól. Az Atkins fogyókúra lényege, hogy beindítsuk a szervezet zsírégetését, mégpedig úgy, hogy kevés szénhidrátot viszünk be, így szervezetünk néhány nap után rááll arra, hogy a zsírkészletünket használja energiaforrásként. Az elfogyasztott ételeknek sok fehérjét, mérsékelt tartalmú zsírt vagy olajat, és minimális szénhidrátot kell tartalmazniuk. A diéta négy szakaszra tagolódik.

[szerkesztés] Lépések

 1. Bevezető szakasz: Ez a szakasz két hetes, célja, hogy beindítsuk a zsírégetés folyamatát. Ilyenkor minimálisra kell szorítani a szénhidrát fogyasztását, kb. napi 20 g szénhidrát bevitele engedélyezett. Ugyanakkor a fehérje- és zsírfogyasztás bőséges lehet.
  1. Ebben a szakaszban javasolt ételek: hal, tenger gyümölcsei, szárnyasok és vörös hús, tojás, zsíros sajt, vaj, majonéz, növényi olajok.
  2. Ebben a szakaszban tiltott ételek: gabona, kenyér, gyümölcs, főtt tészta, keményítőtartalmú zöldség, margarin, olajos magvak, tej, túró, joghurt, kávé, tea és egyéb koffeintartalmú italok.
  3. Naponta 2 liter folyadékot kell fogyasztani, ami lehet víz, esetleg koffeinmentes kávé vagy tea.
 2. Második szakasz, a folyamatos súlyvesztés időszaka: Ebben a szakaszban 5 grammal megemelhetjük a napi szénhidrátbevitelt, majd hétről hétre újabb 5 grammal növelhetjük az elfogyasztott mennyiséget. Ezt a szakaszt addig folytassuk, amíg kb. 3-5 kg leadandó súlyfeleslegünk marad! A szénhidrát bevitelét a következő ételek fogyasztásával lehet növelni (a sorrend is fontos!):
  1. további zöldségek,
  2. túró, sajtok,
  3. olajos magvak,
  4. bogyós gyümölcsök,
  5. hüvelyesek,
  6. keményítő tartalmú zöldségek (krumpli, kukorica).
 3. Harmadik szakasz, az előkészítő megőrzés: Ebben a szakaszban heti 10 grammal növelhetjük a bevitt szénhidrát mennyiségét addig, amíg meg nem áll a súlyvesztés. Ez általában 4-6 hétig tart. Ekkor már péksüteményeket is fogyaszthatunk.
 4. Negyedik szakasz, az élethosszig tartó megőrzés: Ennek a szakasznak a lényege, hogy a megváltozott étrendet egy életen át fenn tudjuk tartani. Ez egyéntől függően napi 70-120 g szénhidrátbevitelt jelent. Fontos, hogy ne növeljük a szénhidrát mennyiségét, mert hízásnak indulhatunk!

[szerkesztés] Tippek

 • A tartós fogyáshoz nem csak az étrend, de a teljes életmód megváltoztatására szükség van. Így például a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen a megfelelő testsúly fenntartásához.
 • Atkins diéta receptek: Ízletes.hu, NoSalty.hu, ReceptElek.hu
 • Ha belevágsz az Atkins fogyókúrába, először is nézd át az éléstáradat: azokat az ételeket, amiket nem fogyaszthatsz, jó mélyen süllyeszd el, és töltsd fel a készleteidet azokból az ételekből, amiket fogyaszthatsz (hal, húsok, tojás, zsíros sajt, felvágottak stb.).

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az Atkins diéta koleszterinben igen gazdag étrendje következtében magas vérnyomás alakulhat ki, illetve megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
 • A zsír lebontása során keletkezett ketontestek (pl. aceton) kellemetlen szájszagot is okozhatnak.
 • Az alacsony szénhidrátbevitel fáradékonysághoz is vezethet. Emellett zavart okoz az izomműködésben, a nők esetében csökkenhet a fogamzás, ráadásul az agy számára nincs biztosítva annak kizárólagos energiaforrása, a glükóz.
 • Az Atkins diéta szédüléssel és fejfájással is járhat, ezt a sok folyadékbevitellel enyhíthetjük!
 • Ha a diéta befejezését követően tovább emeljük a szénhidrátbevitelt, újra beindulhat a hízás!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kitartás
 • Sok hús (hal, szárnyasok, vörös hús)
 • Zsíros sajt, vaj
 • Tojás
 • Növényi olajok
 • Sok folyadék
 • Atkins diéta receptek

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell