A vizek tisztaságát megóvni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a vizek tisztaságát megóvni?

Tisztavíz.jpg
Nemcsak a mi ivóvizünket szolgáltatják a felszíni és felszín alatti vizek, hanem a környezetünkben élő állatok, növények és egyéb élőlények életterét is jelentik. Emellett az életünk olyan sok területén megjelennek; gondoljunk csak bele, milyen jó kiülni egy folyó, egy tó partjára, elnézni a kacsákat, ahogy úszkálnak, vagy horgászni egy csendes hajnalon! És ne felejtsük, hogy például - a teljesség igénye nélkül - a vízi sportok, a vízi közlekedés, és a vízerőművek is ennek a csodálatos, egyben építő és pusztító természeti elemnek köszönhetik létjogosultságukat! Hogy megőrizzük jó állapotát, nem mindegy, hogy hogyan bánunk vele! Egy bizonyos mértékig és ideig képes megújulni, de ha sorozatosan nem törődünk vele, akkor az természeti katasztrófához vezethet! Csak néhány dologra kell figyelned, hogy megóvd a környezeted és egyben a vizek tisztaságát!

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne szemetelj az utcán/kint a természetben, mert ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy az üres palackok, papírok, stb. a vizekbe jussanak.
 2. Ügyelj arra, hogy milyen vegyszereket használsz a háztartásban! Például sok tisztítószert ki lehet váltani egyéb, természetes anyagokkal! Ezekről bővebben itt olvashatsz
 3. Amennyiben mégis maradnál a bolti vegyszereknél, úgy próbálj környezetkímélő szereket vásárolni!
 4. Csak annyit használj a háztartási kemikáliákból, pl.: öblítő-, mosószer, szappan, kozmetikai szerek, stb., amennyit muszáj!
 5. Közvetlenül úszás előtt ne kend be magad naptejjel!
 6. A használt sütőolajat semmiképp se öntsd a lefolyóba, mert amellett, hogy a csőrendszert is eltömítheti egy idő után, a vizek felszínén összegyűlik, ami így elzárja a napfényt, és gátolja az élőlények gázcseréjét.
 7. Környezetkímélő ötleteidet, nézeteidet másokkal is oszd meg.

[szerkesztés] Tippek

 • Bizonyos benzinkutakon használt sütőolaj gyűjtés folyik, ahol díjmentesen le tudod adni, sőt egyes helyeken még nyereménysorsoláson is részt vehetsz!
 • Öblítő helyett használj ecetet! Érdekes, de a ruhán nyoma sem lesz jellegzetes, erős szagának, hanem friss lesz tőle a ruha!
 • Vízkőoldóként ecetet és citromlevet is használhatsz!
 • Mosószer helyett használj mosószódát!
 • Vannak ún. Te Szedd!-napok vagy önkéntes takarítást hirdető szervezetek, ahol jelentkezhetsz, amennyiben elég bátor és elszánt vagy, hogy a természetes vizeket megtisztítsd a szeméttől! Ilyen napokon lehetőséged van akár csónakból is végezni a szemétgyűjtést! Hívd el a barátaidat is, mert jó program és szórakozás is egyben, miközben együtt tesztek a természet megóvásáért. Több ilyen program is létezik Magyarországon TE SZEDD Szeretethíd
 • Csatlakozhatsz a Víz világnapja eseményhez is, mely március 22-én van.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szelektív szemétgyűjtő
 • Olajgyűjtő kanna
 • Odafigyelés


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne csak a víz minőségét próbáld megőrizni, hanem a felesleges vízpazarlásra is ügyelj, mivel a víz megújuló, de közel sem végtelen erőforrás! Például fogmosás közben zárd el a vizet, vagy ha kertesházban laktok, öntözéshez gyűjtsétek össze a csapadékvizet!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk