A vírusok ellen védekezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a vírusok ellen védekezni?

Virusok ellen vedekezni.jpg
Ha a szervezet fertőzés elleni védelmének legfontosabb szereplője, az immunrendszerünk meggyengül, akkor nem képes megbirkózni a vírusokkal, baktériumokkal, illetve a szervezetben elszaporodott kórokozókkal, amelyek így súlyos betegségeket (pl. influenza, májgyulladás, agyhártyagyulladás, himlő) okozhatnak. Jobb megelőzni a bajt, ezért tanácsokat adunk ahhoz, hogy hogyan erősíthetjük meg az immunrendszerünket és vehetjük fel a harcot a vírusok ellen.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ügyeljünk a higiéniára! Rendszeres és alapos kézmosással számos fertőzéstől kímélhetjük meg magunkat.
 2. Táplálkozzunk egészségesen! Fontos, hogy minél több nyers, friss és idénynek megfelelően választott zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Különösen fontos a cékla, a hagymafélék, a torma, a csicsóka, a káposzta, a fekete retek, a sütőtök, a zeller, az olajos magvak, a gabonacsírák és a gabonafélék, valamint a színanyagot tartalmazó gyümölcsök (pl. áfonya, homoktövis, fekete ribiszke) fogyasztása.
 3. Figyeljünk a bő folyadékfogyasztásra! Lehetőleg tiszta (szűrt) vizet vagy teát (elsősorban gyógyteát) igyunk.
 4. Mozogjunk rendszeresen! A testedzés csak akkor ér valamit, ha hetente legalább 3-4 alkalommal, kb. 25-30 percet végezzük. A sport mellett a szabad levegőn való tartózkodás is nagyon fontos.
 5. Aludjunk eleget! Törekedjünk arra, hogy éjfél előtt ágyba kerüljünk, és átaludjuk a szükséges 8 órát. Ha tehetjük, akkor napközben is pihenjünk, ha álmosság törne ránk.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne hagyjuk ki a szauna és a hideg-meleg váltófürdő jótékony, immunrendszert is kondicionáló hatását sem.
 • Amellett, hogy sokat vagyunk a friss levegőn, lakásunk gyakori szellőztetéséről se felejtkezzünk meg.
 • Hogyan kell helyesen kezet mosni?

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a felsorolt tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Törölköző helyett használjunk kéztörlőpapírt, a hagyományos szappan helyett pedig folyékony szappant, mert egy nedves törölköző vagy egy sokak által használt szappan igazi baktériumtelep lehet!
 • A táplálék kiegészítők közül válasszuk a természetes formához legközelebb álló készítményeket, amelyek 100%-ig felszívódnak, és nincs bennük adalékanyag!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia