A városi futást megtervezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a városi futást megtervezni?

City runner.jpg
A nagyvárosokban manapság egyre kevesebb a zöldfelület, ami sok esetben távol is eshet a lakóhelytől. Ez igen megbonyolítja annak a dolgát, aki a szabadban szeret futni. Ha nem akarsz az utazásra órákat szánni, illetve sportpálya sincs a közelben, a konditerem pedig nem a te eseted, akkor próbáld ki a szervezett városi futást. Nem csak az edzésre szánt idő rövidülhet le, hanem igazi élménnyé válhat a megfelelő útvonal kiválasztásával. Több nagyvárosban már külön erre szakosodott futóklubok is alakultak, saját kipróbált edzéstervekkel és útvonalakkal. Próbáld ki, hátha neked is bejön ez a nagyvárosi léthez alkalmazkodott mozgásforma.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezd meg előre az útvonalad:
  • Ebben segítségedre lehet valamilyen térképes alkalmazás, illetve útvonaltervező.
  • Érdemes olyan úton futni, ami lelkileg feltölt (pl. szép épületek között, parkoknál, kertvárosban, esetleg turistalátványosságokat érinteni), így minden alkalom egyben izgalmas városnéző úttá avanzsálhat.
  • Mivel igen zavaró, ha a piros lámpáknál folyton meg kell állnod, valamint ha sok gyalogost kell kerülgetned, célszerű olyan útvonal választása, ahol szélesebbek a járdák és kevesebb a forgalmas útkereszteződés.
  • Ha tudsz, utad során érints minél több zöldövezetet, ahol tisztább a levegő.
 2. Válassz jól időpontot:
  • fuss olyankor, amikor kicsi a forgalom - reggel vagy este -, mert ilyenkor kisebb mértékű a levegő szennyezettsége, valamint biztonságosabb is.
  • a mozgás segít a szmog bizonyos káros hatásainak ellensúlyozásában (mint például a szív- és érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, asztma, allergia). Ha városban élsz, ezekben alapból érintett lehetsz, ezért ne mondj le a futásról amiatt, mert nincs a közeledben futópálya vagy zöldövezet.
 3. Kövesd figyelemmel a teljesítményed:
  • sportolóknak kifejlesztett óra, lépésszámláló vagy futóknak készült mobilapplikációk segítségével le tudod menteni többek között a bejárt útvonalat, a megtett távot, a felhasznált kalória mennyiségét. Mindezekről diagramot is lehet készíteni, amivel több edzés adatait is össze tudod hasonlítani. Mindez nagy segítség az egyéni sportolói teljesítményed követésében.
 4. Az edzésbe lépcsőzést is beiktathatsz, ami még jobban megmozgat.
 5. Ne csak aszfalton fuss, hanem váltogasd a rendelkezésedre álló felületeket, pl. használd ki a füves részeket.

[szerkesztés] Tippek

 • Motivál, ha útba ejtesz egy-egy olyan állandó pontot, ahol felfrissítheted magad, például nyáron ilyen pont lehet egy szökőkút vagy ivókút. A hűs vízzel mosd meg az arcod és kortyolhatsz is párat. A következő távnak már garantáltan frissebben indulsz neki.
 • Télen, illetve fűtési szezonban 16:00 előtti időpontra tervezd a futást, ugyanis ilyenkor még nem olyan füstös a levegő.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • futócipő (ami betonra is ajánlott), futóruha
 • sportolóknak kifejlesztett óra, lépésszámláló vagy mobilapplikáció futóknak

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüld a forgalmas autóutakat, valamint ha szmogos a levegő, akkor halaszd el a kinti futást. Helyette tornázz, aerobikozz, ússz, stb., míg újra megfelelő nem lesz kint a levegőtisztaság.
 • Túl melegben nem ajánlatos futni, mert a szervezetet alapból megterheli a magas hőmérséklet, így a futás csak még jobban kimerít. Ilyen időjárás esetén válassz hűvösebb napszakot a testedzéshez: kora reggel vagy az esti hűvösebb órákban indulj neki.
 • Ne feledkezz el a bemelegítésről és a nyújtásról sem.
 • Ha légúti betegségben vagy érintett, akkor semmiképp se fuss forgalmas autóutak közelében.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk