A munkahelyen átmozgatni magunkat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a munkahelyen átmozgatni magunkat?

Munkahely-torna-kep.jpg
Az ülőmunka nagy hátránya, hogy a billentyűk ütögetésén kívül szinte semmi mozgást nem végzünk. Pedig az egészséges életmód alapja – a helyes táplálkozás mellett – a rendszeres sportolás. Ez a cikk megmutatja, hogyan csempészhetsz a mindennapjaidba és a munkahelyedre egy kis mozgást.

[szerkesztés] Lépések

 1. Felejtsd el a liftet! Helyette mindig lépcsőzz! A rendszeres lépcsőzés javítja az állóképességet és a vérnyomásra is jó hatással van.
 2. Cseréld le a széked egy fitnesz labdára! A labda nem csak a tartásod javításában segít, de erősíti az izmokat is, így segít, hogy formában maradj.
 3. Állj fel és nyújtóztasd ki az izmaidat! Néhány gyakorlat, amit könnyedén, feltűnés nélkül elvégezhetsz a munkahelyeden:
  1. A nyakad ellazításához döntsd oldalra a fejedet úgy, hogy a füled a válladhoz érjen! Mindkét irányba végezd el a gyakorlatot kb. 30 másodpercig. Ügyelj arra, hogy ne a válladat húzd fel, hanem a fejedet döntsd meg! Alternatív gyakorlat: egyik kezeddel fogd meg a nyakadat, majd bólogass előre-hátra. Ezután a másik kezeddel fogd meg a nyakadat, és mintha nemet intenél, forgasd a fejedet jobbra-balra!
  2. A váll nyújtása: Egyik karodat nyújtsd fel, majd hajlítsd be úgy, hogy a tenyereddel a hátad közepét érd el. A másik kezedet is tedd a hátad mögé úgy, hogy a kézfejed simuljon a hátadhoz! Próbáld meg a két kezedet összekulcsolni! Ha ez nem megy, közelítsd egymáshoz őket, amennyire tudod! Kb. 15 másodpercig maradj így!
  3. Mozgasd át a lapockádat is! Kis terpeszállásban hajlítsd be a térdedet, majd végezz vállkörzéseket előre és hátra! Jól mozgasd át a vállöveket, a lapockákat és a csuklyásizmot is!
  4. Gerinc nyújtása: Nyújtózkodj felfelé az egyik, majd a másik kezeddel a magasba!
  5. Kargyakorlat: Állj szembe a fallal és kinyújtott kezeddel próbáld eltolni! Ha kisebb feltűnésre vágysz, az íróasztalodnál is végezheted a gyakorlatot: lefelé told az asztalt a kinyújtott karoddal!
  6. Végezz néhány törzskörzést, majd dőlj előre és hátra, így kilazíthatod a derekadat!
  7. Lábdagadás ellen: A széken ülve mindkét sarkadat emeld meg! Ismételgesd a mozdulatot legalább 50-szer!
 4. Séta az ebédlőbe: Az ebédidődből negyed órát szánj sétára! Választhatsz például egy távolabbi éttermet, így nem kell céltalan köröket rónod.
 5. Ha pihenőt tartasz, állj fel és mozgasd át magadat! Amikor a szemedet pihenteted, ne maradj ülve, hanem kicsit sétálj körbe az irodában! Ha mobiltelefonon beszélsz, akkor is érdemes közben kicsit járkálni.

[szerkesztés] Tippek

 • A mozgást már reggel elkezdheted. Ha van rá lehetőség, gyalog vagy kerékpárral menj a munkahelyedre. Fél óra kerékpározással 300-400 kalóriát égethetsz el, míg kb. egy mérföld gyaloglással mintegy 50 kalóriát. Ha busszal jársz, indulj kicsit előbb, és egy megállóval előbb szállj le!
 • Az étkezésedre is figyelj oda! Önmagában a mozgás ugyanis nem elég ahhoz, hogy fitt maradj, az egészséges életmód másik fontos összetevője a helyes táplálkozás.
 • Vond be a munkatársakat is! Kevésbé furcsán fognak rád nézni az irodában, ha a tornagyakorlatokat a többiek is végzik, ráadásul így segíthetsz másoknak is abban, hogy az ülőmunka ellenére fittek maradjanak.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az itt bemutatott gyakorlatokkal elkerülheted az ülőmunka miatt jelentkező panaszokat, ugyanakkor ahhoz, hogy valóban fitt legyél, rendszeresen sportolnod is kell!
 • Ne várd meg, míg jelentkeznek az ülőmunka negatív hatásai (a hát- és derékfájás vagy a dagadt láb), hanem minél előbb kezdj el mozogni!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kitartás, hogy minden nap lelkiismeretesen elvégezd a gyakorlatokat
 • Fittball

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell