A mikrohullámú sütőt sokoldalúan használni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a mikrohullámú sütőt sokoldalúan használni?

Mikró.jpg

Ma már szinte minden háztartásban található egy mikrohullámú sütő. Te vajon kihasználod minden funkcióját? A mikrót ugyanis nemcsak az étel melegítésére, hanem elkészítésére is használhatod, sőt akár ruhanemű tisztítására is alkalmas! Na de hogyan? Tudd meg cikkünkből:

[szerkesztés] Lépések

 1. Párolj zöldséget! Vágd fel a zöldségeket, és öntsd bele egy mikrókompatibilis tálba őket. Önts hozzá egy kis vizet, fedd le fóliával, és mehet is a mikróba. Ha készen van, késsel szurkálj lyukat a fóliára, hogy a forró gőz elpárologhasson.
 2. Készíts tükörtojást! Készíts elő egy mikrózható tányért, és melegítsd fel magas fokozaton 2 percen keresztül a mikróban. Ezután vedd ki, kenj szét rajta egy fél teáskanálnyi vajat, majd üsd rá a tojást. Szúrd meg óvatosan a sárgáját késsel, hogy elkerüld az esetleg felrobbanását. 45 másodpercig indítsd el a mikrót magas fokozaton.
 3. Legyen egyenletesen meleg az ételed! Sokszor tapasztalod, hogy ebéded egy része forró, míg a másik része egyenesen hideg maradt? Van megoldás! Pakold az ételt a tányérodra gyűrű alakban, viszonylag egy magasságban úgy, hogy a tányér közepére nem teszel semmit. Láss csodát!
 4. Tiszta zoknit mindenkinek! Gondoltad volna, hogy a zokni tisztításra mi sem alkalmasabb, mint a mikród? Mindössze annyi a dolgod, hogy egy tál szappanos vízbe áztatod a ruhadarabot, majd 10 percre beteszed a melegítőeszközbe. Meg fogsz lepődni, hogy milyen tiszta ruha fog veled szembenézni.
 5. Így legyen több citromleved! Ha beteszed a citromot vagy lime-ot kb. 10 másodpercre a mikróba, lédúsabb citrusfélét kapsz, amiből több levet tudsz kifacsarni.
 6. Így legyen hosszú életű szempillaspirálod! Ha beszáradt darabról van szó, esetleg már csak kevés van az alján, tedd be 30-40 másodpercre a mikróba, így használhatod még egy ideig.
 7. Készíts ropogós bacont! Fordíts fel egy tálat, majd tedd rá egy tányérra, ezután pedig a tál tetejére pakold fel a bacönöket. Mikrózd egy percig, majd fogyaszd egészséggel a ropogós ételedet!
 8. Viszlát, kristályos méz! Szeretnéd újra folyékonnyá tenni mézedet? Vedd le a tetejét, helyezd be a mikróba, és közepes fokozatosan fél-egy percig melegítsd.

[szerkesztés] Tippek

 • Párolt zöldségek esetében ügyelj arra, hogy ugyannyi sütési időt igénylő darabokat tegyél be.
 • Ha nem sült meg a tükörtojás 45 másodperc alatt, tedd vissza bátran még 15 másodpercre.
 • Használj kerek edényeket! Ezzel energiát is spórolhatsz, illetve egyenletesebben tudsz melegíteni.
 • Ne felejtsd el leszedni a méz tetejét, mikor beteszed a mikrosütődbe!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Mikrohullámú sütő,
 • mikrózható edények,
 • mikróható tárgyak,
 • különböző ételek.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szempillaspirált csak akkor tedd be a mikróba, ha nem fém tartályban van!
 • Miután zöldségeket pároltál a mikrosütődben, szúrj a fóliára lyukakat, hogy a gőz biztonságosan távozhasson. Vigyázz, hogy a felcsapó gőz ne égesse meg a kezedet!
 • A tojássárgáját mindenképp szúrd ki egy kicsit kés segítségével, ellenkező esetben felrobbanhat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi