A kökényt felhasználni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kökényt felhasználni?

Kokeny felhasznalas.jpg
A kökény tövises cserje, melynek fehér, ötszirmú virágait, sötétzöld leveleit és kékeslila színű, hamvas bogyós termését egyaránt felhasználhatjuk. Őszi kirándulások alkalmával frissen szedve is csipegethetjük a fanyar ízű kökényszemeket, amelyek magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek. Cikkünkben bemutatjuk, hogy virágából hogyan készíthetünk teát, leveléből szájvizet, terméséből pedig pikáns lekvárt.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Virágának felhasználása

 1. Gyűjtsük be tavasszal a kökény virágát! A begyűjtött virágokat szárítsuk meg szellős helyen.
 2. Főzzünk teát a megszárított kökényvirágból! Ehhez két evőkanálnyi (kb. 5 g) kökényvirágot forrázzunk le 0,25 l vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig az így kapott főzetet, majd szűrjük le, amit aztán cukorral/mézzel és citrommal ízesítve is fogyaszthatunk. A kökény virágából készült tea enyhe has-és vizelethajtó hatással bír.

[szerkesztés] Levelének felhasználása

 1. Gyűjtsük be tavasszal a kökény leveleit! Gondosan szárítsuk meg a begyűjtött leveleket!
 2. Készítsünk szájvizet a megszárított kökénylevélből! Ehhez 4-5 levelet forraljunk meg 0,5 l vízben, majd a főzetből szedjük ki a leveleket és hűtsük le az így kapott szájvizet!
 3. Gargalizáljunk naponta háromszor a szájvízzel! A kökény leveléből kapott szájvízzel a torokfájást és a mandulagyulladást enyhíthetjük.

[szerkesztés] Termésének felhasználása

 1. Gyűjtsünk be 2 kg kökényt! Válogassuk is át őket, mert a lekvár elkészítéséhez csak hibátlan szemeket szabad használni.
 2. Főzzük meg a kökényszemeket! 0,5 l vízben, a forrástól számítva kb. fél órán keresztül főzzük a kökényt.
 3. Passzírozzuk át egy nagy lyukú szűrőn a megfőtt kökényt! A passzírozandó kökénypépet azonban érdemes vízzel meglocsolni, hogy könnyebb legyen átpasszírozni.
 4. Adjunk 70 dkg cukrot az így kapott péphez! A kökénypépet a cukorral főzzük kb. fél órán keresztül, de ha túl hígnak találjuk, akkor főzzük több ideig. A kökénylekvárt akkor tekinthetjük elkészültnek, ha a pép már sűrű rántás/gofritészta állagú.
 5. Adagoljuk tiszta üvegekbe a kökénylekvárt! Célszerű kisebb (kb. 1,5 dl-es) üvegekbe tölteni a lekvárt, mert ebből a pikáns, savanykás ízű lekvárból egyébként is kevesebb fogy. Így ha megbontunk egy üveggel, akkor az biztosan időben is el fog fogyni, és nem kell kidobnunk a megromlott lekvárt.
 6. Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5 percig! Erre azért van szükség, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, hogy teljesen légmentesek legyenek.
 7. Dunsztoljuk az üvegeket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a lekvárral megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és esetleg eltörjenek.
 8. Fogyasszunk kökénylekvárt! A kökénylekvárt például linzerek töltelékeként, vagy húsok mellé mártásként is felhasználhatjuk.

[szerkesztés] Tippek

 • A megszárított kökényvirágokat- és leveleket vászonzacskóban vagy dobozban is tárolhatjuk, így télen is bármikor főzhetünk belőlük teát.
 • A kökény leveléből kellemes ízű teát is főzhetünk.
 • Akkor érdemes fogyasztani, illetve begyűjteni a kökény bogyós termését, amikor a dér már megcsípte, mert ekkorra megpuhul, veszít fanyarságából és enyhén édes íze lesz.
 • A lekvárfőzésnél a megfőzött és kihűlt kökénypépet egyszerűbb a kezünkkel átpasszírozni a szűrön.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kökény virága, levele és termése
 • 0,25 l víz és 5 g kökényvirág a teához
 • 0,5 l víz és 4-5 db levél a szájvízhez
 • 0,5 l víz és 70 dkg a lekvárhoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kökénybokor nagyon szúrós, ezért célszerű kesztyűt viselni, amikor a termését szedjük.
 • Mivel nagyon sok a hatóanyag a kökényszemekben, ezért ne fogyasszunk belőle egyszerre túl sokat!
 • Míg a virágjából készült tea hashajtó hatással bír, addig a termése, illetve a belőle készült lekvár – nagy mennyiségben fogyasztva - székrekedést is okozhat!
 • Ügyeljünk arra a lekvár főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a pépbe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött lekvár.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya