A hidegfront negatív hatásai ellen védekezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a hidegfront negatív hatásai ellen védekezni?

Hidegfront.jpg
A légköri front két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki. Ezek a légköri frontok jelentősen megváltoztatják az időjárást, ezzel együtt pedig a frontra érzékenyek hangulatát, szervezetük állapotát. Különösen a nők, az idősebbek, a betegek és a gyengébb immunrendszerűek reagálhatnak élénken a változásokra. Hidegfrontról akkor beszélünk, amikor a nagy sűrűségű hideg légtömeg a melegebb levegő alá ékelődik, és ezért heves, felfelé irányuló légáramlások alakulnak ki. A hidegfront hatására az időjárás elromlik: a szél viharossá erősödik, heves záporok és jégesővel kísért zivatarok érkeznek. Ha a hidegfrontra vagyunk érzékenyek, akkor a tünetek általában a front átvonulása után jelentkeznek, de sok esetben már a hidegfront megérkezése előtt is ránk törhet az álmosság, leeshet a vérnyomásunk, lelassulhatunk, érzékeink és reflexeink tompulhatnak, a koncentráció is nehézkesebbé válik. A tünetek nagy részét azonban természetes praktikákkal megelőzhetjük, illetve kezelhetjük: a megfelelő étkezés, a kellő folyadékfogyasztás és néhány természetes trükk sokat segíthet!

[szerkesztés] Lépések

 1. Juttassunk a szervezetünkbe minél több B1-, D- és E-vitamint! Ezek főként az élesztőben, a tojásban és a halakban találhatóak meg. Ha a gyomrunkon keresztül akarunk felkészülni az érkező hidegfrontra, együnk például egy nagy adag tojásrántottát!
 2. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre! Naponta minimum két és fél, három liter folyadék fogyasztása javasolt. Víz helyett vagy mellett gyógyteákat is ihatunk.
 3. Fogyasszunk magas kálium- és magnéziumtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket! Ilyen például a burgonya, a banán, az alma és a szőlő, valamint az olajos magvak. Ezek rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a hidegfront okozta panaszok erősségét.
 4. Tartózkodjunk a szabadban! A friss és tiszta levegő, valamint a szabadban végzett, rendszeres mozgás hangulatjavító hatással bír, serkenti az immunrendszert és jelentősen csökkenti a vérben lévő stresszhormonok szintjét.
 5. Oldjuk a stresszt! A hidegfront tünetei ellen kiváló hatású mindenfajta stresszoldó technika is, mint például a meditáció, a jóga vagy a relaxáció.
 6. Menjünk el egy masszázsra! Egy szakszerű masszázs serkenti a vérkeringést, beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

[szerkesztés] Tippek

 • A hidegfront hatására álmosak lehetünk, lelassulhatunk. Kávé fogyasztása helyett azonban egy sokkal kíméletesebben és hosszabban ható koffeinforrással, a teával is növelhetjük napi koffein adagunkat. Lehetőleg ne fekete teát válasszunk, hanem a csersavban szegényebb, de antioxidánsokban sokkal gazdagabb zöld, vörös vagy fehér változatot! Ezeket a teákat friss citrommal, mézzel vagy steviával ízesítve fogyasszuk! Nyári hidegfrontok idején lehűtött, citromkarikával ízesített frissítő menta vagy citromfű teát is ihatunk.
 • A levendula gyógyító, valamint nyugtató és élénkítő hatása lévén a hidegfront okozta panaszok kezelésére is alkalmas. Tea formájában is fogyaszthatjuk, de ha levendulaolajjal dörzsöljük be a csuklónkat és a halántékunkat, akkor megszüntethetjük a fejfájást, valamint az ingerlékenységet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a felsorolt tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Hidegfront hatására erős fejfájás, ízületi- és reumás fájdalmak, valamint asztmás rohamok is jelentkezhetnek! Ilyen esetben forduljunk orvoshoz!
 • Hidegfront idején megnövekedik a gyomor-, vese- és epepanaszok száma, jellemzően görcsök formájában! Ez a görcshajlam veszélyezteti a szív koszorúereit is! Ha ilyen panaszaink lennének, akkor forduljunk szakorvoshoz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia