A húgyúti fertőzést kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a húgyúti fertőzést kezelni?

Chamomile.jpg

A húgyúti fertőzés sok kellemetlenséggel jár. Tünetei: fájdalmas, égő érzés vizelés közben a nemi szervek és a húgycső környékén, szúró fájdalom a húgyhólyagnál. A bajt jobb megelőzni, mint kezelni, így fokozattan ügyeljünk a személyes higiéniánkra, ne mászkáljunk mezítláb a hideg talajon, és fogyasszunk bőséges folyadékot! Ha a fentiek ellenére nem sikerül megelőzni a betegség kialakulását, keressük fel nőgyógyászunkat, háziorvosunkat, és kérjünk segítséget tőlük! Ma már a gyógyszertárakban számtalan készítmény áll rendelkezésünkre, amelyek enyhítik a tüneteket és segítik a gyógyulást.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keresd fel a háziorvosodat, illetve a nőgyógyászodat a pontos diagnózisért! Ők majd felírják a megfelelő antibiotikumot, illetve ha szükséges, akkor más vényköteles készítményt is.
 2. A gyógyszereken kívül nagy segítség a tőzegáfonya, amelyhez már tabletta formájában is hozzáférhetünk. Fogyasszuk reggel és este, és igyunk mellette bőségesen folyadékot!
 3. Ha nem vagy az antibiotikum híve, akkor keresd a d-mannózt, ami segít kiüríteni a baktériumokat a szervezetedből! A d-mannóz a fertőzés kiváltó okát, az E-coli baktériumot célozza meg, ami a csillói segítségével tud megtapadni a húgycsőben. A mannóz a csillókat semmisíti meg, így a baktérium a vizelés során kiürül a húgycsőből.
 4. Készíts főzetet kamillából, szűrd le, és öntsd a fürdővizedhez! A kamillás ülővizes kádfürdő gyulladáscsökkentő hatású.


[szerkesztés] Tippek

 • A kamilla mellett a cickafark és a mezei zsurló is jól alkalmazható külsőleg.
 • Vizelethajtó hatása miatt a mezei zsurlóból teát is készíthetsz.
 • A bő folyadékfogyasztás legyen a mindennapjaid része: a bevitt folyadék segíti a méregtelenítést, hatására kiürülnek a méreganyagok a szervezetedből, így a húgycsőből is, csökkentve ezzel a húgyúti betegségek kialakulásának kockázatát.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • időpont a háziorvoshoz
 • időpont a nőgyógyászhoz/urológushoz
 • tőzegáfonya (aszalvány, tabletta, tea stb.)
 • D-mannóz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Első lépésként mindenképp orvossal konzultálj a problémádról, aki felállítja a pontos diagnózist és megtervezi a kezelésedet!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly