A hátfájást kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a hátfájást kezelni?

Back.jpg


A hátfájás mindennapi életünk velejárója. Minimum egyszer élete során mindenkivel előfordult már, hogy egy rossz mozdulat miatt hátfájós napokat kellett túlélnie. Hirtelen megerőltetető mozdulat, sok vezetéssel töltött óra, rossz ágymatrac vagy rossz testtartás: ezek mind-mind szokványos okai a gyakorta előforduló hátfájásnak. Van olyan eset is, amikor a fájdalom lelki eredetű. Az orvosok szerint a hátfájás gyakori tünete a depressziónak is. A hátfájást sokféle módon lehet kezelni. Vannak, akik a naturális gyógymódokat pártolják, mások a gyógyszeres kezelés hívei. A cikkben a természetes gyógymódokra adunk tippeket, mint a gyógytorna, a különböző növényi krémek vagy a masszázs.

[szerkesztés] Lépések

 1. Miután meghúzódott a hátunk, minél hamarabb próbáljuk meg „kimozogni a fájdalmat” a húzódással ellentétes irányba végzett mozdulatokkal.
 2. Kérjük ki szakorvos tanácsát.
 3. Minden nap becsületesen végezzük el a gyakorlatokat, melyeket a gyógytornász/szakorvos ajánlott. Ha ez nem történt meg, olvassunk utána szakkönyvekben, de jól beválhatnak a lejjebb olvasható tippek is. 
 4. A hátfájás elmúlásával ügyeljünk a jövőben a hirtelen tett mozdulatokra és a helyes alvó pozíciónkra.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nehéz súlyt emelünk, akkor ne hajolva, hanem guggolva emeljünk, ezzel terhelve lábizmainkat és kímélve a derék illetve a hát tájékát.
 • Régóta megdöntött mítosz, hogy a pihenés a legjobb módszer a fájdalom elűzésére. Számos kutatás bizonyítja az ellenkezőjét. Hátfájás esetén kezdjünk el mozogni.
 • Szakorvosunkat is próbáljuk arra sarkalni, hogy természetes gyógymódot javasoljon. A gyógyszerek sokszor csak tünetmentesítésre jók. Nagy baj esetén a gyógyszer és a mozgás együttes ereje lehet a megoldás.
 • Az ideális gyógymód hátfájás esetén a fekve végzett mozdulatsorok napi szintű ismétlése és a speciálisan kapható úgynevezett sport gélek használata.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Krém.
 • Gyógytornász segítsége vagy egy jól bevált edzésterv.
 • Esetleg új ágymatrac. A rossz alvás kihat a gerincre.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüljük a hirtelen mozdulatokat!
 • A fájdalomcsillapítók nem oldanak meg semmit, csak a tüneteket fedik el.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Illes