Újrakezdeni a randizást

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell újrakezdeni a randizást (10 lépésben)?

Elittars-kep-randizas-ujrakezdes.jpg
Évekig tartó házasság vagy egy hosszú kapcsolat után nehéz lehet hozzászokni az egyedülállók életéhez. Ez amiatt is bonyolult, mert az ismerkedési technikák, a szolgáltatások, de még a nyelvhasználat is folyamatosan változik. De hogyan is kezdjük újra a randizást?

Ez a kérdés manapság különösen nehéz, hiszen az egyedülálló emberek minden eddiginél nagyobb elvárásokkal rendelkeznek, és egyre magasabbra helyezik a lécet, amikor a tökéletes társat keresik. Egyre kevesebb időt szeretnének olyan egyedülállókra pazarolni, akik nem felelnek meg az elvárásaiknak. Hogyan is érdemes belevetni magunkat az ismerkedésbe? Cikkünkben Salama Marine, az Elittárs oldal pszichológusa osztja meg tanácsait.


[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsen listát: Ne feledje, hogy előnnyel indul: a múltban szerzett tapasztalatoknak köszönhetően már tudja, hogy mit jelent egy hosszú távú, komoly kapcsolatban élni. Ezért érdemes rögtön egy listát készíteni arról, hogy mi az, amit szeretne, és mi az, amit nem a következő kapcsolatában. Ezáltal világosabb elképzelése lesz az elvárásaival kapcsolatban.
 2. Rövidítse le a listát: Miután elkészült a lista, ideje lerövidíteni. Egyesével nézze végig a listán szereplő elemeket, és döntse el, hogy melyik esetben lenne kész a kompromisszumra. Fontos, hogy ne gondoljon a korára, amikor az igényeit veszi latba. Amennyiben úgy érzi, nyugodtan támasszon magas elvárásokat. Amikor a magánéletről van szó, nincs ebben semmi rossz. A lista segítségével a lehetséges partnereket így csak a legfontosabb szempontok alapján fogja vizsgálni.
 3. Ne siessen: Ne szégyellje, hogy társat keres. Ha éveket töltött egyedül vagy egyetlen társsal, akkor rémisztőnek tűnhet, hogy egy új emberrel kerül majd érzelmi és fizikai kapcsolatba. Időbe telik, míg meg tud bízni valakiben, ezért egyáltalán nem kell rohannia. Szánjon elegendő időt a beszélgetésre, hogy megismerje a potenciális jelöltet. Mindenki másként éli meg ezt a helyzetet. Egyeseknek évekbe telik, míg feldolgoznak egy szakítást vagy válást. Mások esetleg a szokásosnál hamarabb állnak készen az ismerkedésre a házastársuk elvesztése után. Vannak, akiknek idő kell, míg újra megtalálják elveszett önbizalmukat. Nincs általános szabály.
 4. Szerezze vissza az önbizalmát: Amennyiben érzelmileg még nem áll készen az ismerkedésre, akkor kicsi az esélye annak, hogy találjon olyat, akire érdemes időt szánnia. Válás vagy szakítás után sérülhet az önbecsülés. Egyesek nehezen hisznek el, hogy mennyire értékes emberek. Ha Ön is ilyen helyzetbe került, javasoljuk, hogy beszélgessen el barátaival. Tegyen fel egyszerű kérdéseket: „Miért vagy a barátom?”, „Miért szereted velem tölteni az idődet?”. Tudja meg, hogy mások mit gondolnak Önről és kezdjen el hinni abban, hogy Ön egy olyan személy, akit érdemes megismerni. A barátok pozitív visszajelzései segítenek az önbizalom visszaszerzésében.
 5. Tűzzön ki elérhető célokat: Az ismerkedés újrakezdésekor fontos, hogy a csalódások elkerülése érdekében elérhető célokat tűzzön ki. Például nem mindenki érzi egyszerűnek, hogy egy bárban odasétáljon valakihez, aki tetszik neki, és beszélgetést kezdeményezzen. Ilyen esetekben nagyon hasznos lehet az online ismerkedés. Segíthet ráeszmélni, hogy az új emberek megismerése és a randizás nem is olyan nehéz – talán csak gyakorlatra van szükség! Néhány randi után gyorsan hozzászokik az ilyen helyzetekhez.
 6. Legyen őszinte azzal, akit megismer: A randizás újrakezdésekor sokan nem gondolnak arra, hogy az ismerkedés során nem feltétlenül alakul ki az összhang. Még ha tetszenek is egymásnak, az elvárások nagyon különbözőek lehetnek. Legkönnyebben úgy kerülheti el az ilyen kellemetlen szituációkat, ha a kezdetektől fogva egyértelműen elmondja, hogy kit keres. Így egyikőjük sem fogja pazarolni az idejét.
 7. Ne a múltra koncentráljon, hanem a jövőre: Ne beszéljen a múltról, és ne próbálja a múlthoz hasonlítani azt, ami most történik. Ez úgy értendő, hogy ne az előző kapcsolat álljon a középpontban. Sokan – online és a való életben is – elkövetik ezt a hibát, és az exükről beszélnek (többnyire negatívan). Ez azt a hatást kelti, hogy még nem állnak készen egy új kapcsolatra! Amennyiben még nem áll készen a randizásra, akkor inkább ne tegye. Jobb, ha akkor találkozik egy megfelelő emberrel, amikor már teljesen készen áll és magabiztos. Amikor online társkeresésbe fog, fejezze ki a profilján, hogy a jövőre, és nem a múltra koncentrál. Senki sem szeret korábbi kapcsolatokról hallani az első randin.
 8. Ne féljen kimutatni sebezhetőségét: Amennyiben elrejti a saját sebezhetőségét, akkor elzárkózik attól is, hogy valaki igazán szerethesse. Egy hosszú kapcsolat után ez normális viselkedésnek számít, mert túl erős a félelmünk, hogy újra bántanak minket. De ezen lehet dolgozni, így idővel nyitott lesz egy komoly kapcsolatra. Hogyan? Ne féljen elmondani, hogy hogyan érzi magát. Amennyiben az új ismeretség eljut arra a szintre, a másik fél is készen áll majd arra, hogy odafigyeljen a sebezhetőségeire.
 9. Ne veszítse el a kedvét: Nagyon ritka, hogy rögtön az első randi alkalmával megtalálja az igazit. És ez általában így van rendjén! Fejlesztheti a randizási képességeit, és van ideje eldönteni, hogy mit is szeretne pontosan. Ez a felismerés meglepő is lehet, rájöhet valami olyanra, amire nem is gondolt, mielőtt elkezdte a randizást.
 10. Ne feledje: Ha úgy érzi, hogy az ember, akit megismert, nem áll készen érzelmileg, akkor lépjen tovább. Ilyen egyszerű. Miért? Mert mindenki megérdemli, hogy olyan valakit találjon, aki ugyanúgy készen áll az elköteleződésre, mint ő maga.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kitartás


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell